Hoppa till innehållet

Coronakarantän – vad gäller?

Under coronapandemin har ordet karantän blivit ett vanligt ord på allas läppar. Men vad gäller egentligen? I den här artikeln reder vi ut vad som gäller om du eller någon i ditt hushåll har symtom eller har testats positivt.

Då ska du isolera dig

Om du får symtom som liknar covid-19 ska du stanna hemma och undvika kontakter med andra. Exempel på symptom:

  • Halsont
  • Feber
  • Snuva
  • Allmän sjukdomskänsla

Om du har symptom ska du testa dig. Detta gäller både vuxna och barn går i förskoleklass eller högre. Under tiden som du väntar på att få svar på ditt test ska du stanna hemma och isolera dig från andra människor som om du vore smittad av covid-19.

Får du sedan ett negativt testresultat kan du återgå till vardagen så snart du tillfrisknat. Får du däremot ett positivt svar om att du har covid-19, ska du stanna hemma och fortsätta att isolera dig.

Då ska du testa dig

Har du symtom ska du testa dig för att utesluta en pågående covid-infektion. Detta gäller även om du är fullvaccinerad. Barn yngre än 6 år behöver inte testa sig, men ska stanna hemma från skola/förskola vid symptom.

Om du tar ett antigentest (snabbtest) och får ett positivt svar, ska du isolera dig och beställa hem ett PCR-test.

Om du testats positiv ska du inte ta ett nytt test för att avgöra att sjukdomen läkt ut. Följ i stället de rekommendationer som finns för hur länge du ska hålla dig hemma. Se nedan.

Så länge ska du vara hemma

Om testet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dygn efter att du fick de första symtomen. De två sista dygnen ska du känna dig bra och inte ha feber.

Samboende med någon som testats positivt

Har någon i din familj eller någon du bor tillsammans med fått symtom på covid-19? Då ska personen i fråga stanna hemma och testa sig för covid-19. Så länge du själv inte har några symtom kan du fortsätta med din vardag som vanligt.

Om den du bor tillsammans testas positivt för covid-19 ska du stanna hemma i sju dagar och testa dig för covid-19 fem dagar efter att din samboende testat sig. Det gäller oavsett om du har symtom eller inte, och oavsett om du är fullvaccinerad eller inte. Undantag kan gälla om du arbetar inom vården. Se 1177.se för vad som gäller vårdpersonal i din region.

Senast uppdaterad: 13 februari, 2022

Granskad av: Rolf Gustafson, Specialistläkare, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen