Hoppa till innehållet

Covid-19 – vad gäller?

I Sverige klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig sjukdom och alla rekommendationer är släppta. Covid-19 har bli en del av vår vardag, likt influensa och klassiska förkylningar. Men vad innebär det egentligen?

Informationen i den här texten består av aktuell information i maj 2022.

Symtom på covid-19

Låt oss börja med en kort påminnelse om symtom på covid-19. De vanligaste symtomen liknar influensa eller en vanlig förkylning. Vissa personer får milda eller inga symtom medan andra blir allvarligt sjuka av sjukdomen.

Symtom:

Stanna hemma om du är sjuk

Om du känner dig sjuk och har någon av de symtom som kan orsakas av covid-19 ska du stanna hemma tills du känner dig frisk. Detta gäller även nu när rekommendationerna är släppta. Covid-19 sprids fortfarande och kan orsaka allvarliga symtom hos vissa individer och vara dödligt. Därför ska du i så stor utsträckning det går undvika att umgås med personer utanför ditt hushåll när du har symtom. Har du symtom behöver du inte ta ett covid-test utan det räcker att du stannar hemma tills du är frisk. Ett så kallat självtest som du kan göra hemma kan visa ett felaktigt resultat och anses inte vara tillräckligt pålitliga. Ett negativt resultat vid ett självtest innebär inte att du inte har covid-19. Ett positivt resultat vid ett självtest innebär att du troligtvis har covid-19.

En tecknad illustration av två sprutor som svävar med fallskärmar

Om du bor med någon som har covid-19

Bor du tillsammans med en person som gjort ett självtest eller ett PCR-test och fått ett positivt resultat som indikerar en infektion av covid-19 behöver du själv inte vidta några åtgärder. Så länge du känner du frisk och inte har några symtom ska du fortsätta med din vardag som vanligt och gå till ditt arbete, skola och andra aktiviteter. Håll lite extra koll på hur du mår och om du utvecklar några symtom. Känner du av några symtom som exempelvis snuva eller huvudvärk ska du stanna hemma tills du känner dig helt frisk igen.

Vem ska testa sig?

Om du har symtom på covid-19 och arbetar inom vården, med äldre och sjuka eller på gruppboenden rekommenderas du att göra ett covid-test. Stäm även av med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. Övriga personer som inte arbetar med riskgrupper behöver inte göra ett test för covid-19 utan ska stanna hemma tills de känner sig fullt friska.

Detta gäller om du är ovaccinerad

De personer som är ovaccinerade rekommenderas att vara vaksamma på symtom och undvika stora folkmassor och trängsel. Om du är ovaccinerad och tillhör en riskgrupp ska du vara extra aktsam.

Är allt som vanligt igen?

Innan pandemin var det inte helt ovanligt att personer som inte arbetade med särskilt utsatta grupper gick till jobbet och skolan även om de var lite förkylda, hade hosta eller andra mildare symtom. Detta kanske inte alltid uppskattades av omgivningen och det var nog inte heller så genomtänkt.

Är det här ett beteende som anses vara okej att återgå till, nu när rekommendationerna är släppta? Nej, det är det inte. Om du har symtom ska du stanna hemma tills dess att du känner dig frisk. Du behöver inte sitta i karantän som tidigare under pandemin men du ska undvika onödig kontakt utanför hushållet. Detta gäller både barn och vuxna.

Senast uppdaterad: 23 maj, 2022

Granskad av: Rolf Gustafson, Specialistläkare, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen