Hoppa till innehållet

Fira påsk utan konflikter

Det är viktigt att man gemensamt tar ansvar för att undvika onödiga konflikter, ge sig själv egentid och ta hand om inte bara sig själv utan varandra.

 

Så undviker du konflikter i hemmet – när alla stannar hemma

Vanligtvis är vi vana vid att man går till jobbet, skola och andra aktiviteter under dagarna. De senaste veckorna har myndigheternas råd lett till att alla, från skolungdomar till vuxna iställt fått stanna hemma, även om man inte varit smittad av covid-19. Allt för att begränsa smittspridningen. Det här är dock något som kan skapa irritation och konflikter när man under lång tid lever nära inpå varandra utan att få en naturlig paus. Under påsklovet är även de yngre hemma på påsklov vilket kan vara både härligt och ansträngande.

– Planera. Planera och ta reda på vilka förutsättningar du behöver och vem som ska göra vad i hemmet. Det är viktigt att komma ihåg att alla behöver egentid även om det inte alltid finns fysiskt utrymme för det, säger Hanna Rohani, legitimerad psykolog och chefspsykolog på digitala vårdgivaren Doktor24.

 

Psykologens 5 tips för att undvika konflikter i hemmet

  • Planera kring måltider, vem gör vad, äter ni ihop och när?
  • Bestäm om möjligt vem som jobbar vart i bostaden.
  • Känn efter eller ta reda på om du själv eller någon behöver sitta avskilt, när och hur länge. Sätt tider när man kan störa varandra och när man behöver fokusera på en uppgift.
  • Glöm inte bort att alla behöver egentid. Om det inte finns fysiskt utrymme, ta en promenad eller exempelvis lyssna på musik i hörlurar.
  • Försök vatt visa varandra tålamod och hänsyn, även om ni går varandra på både tårna och nerverna.

 

Glöm inte – rörelse för både kropp och sinne!

När allting inte blev som det skulle bli behöver du fortfarande aktivera kropp och själ under påsken.

– All rörelse är bättre än ingen rörelse, både för kroppen och sinnet! Promenera om du kan, gå i trappor, gör benböj, stå upp och i den grad som det är möjligt, vistas i naturen, säger Hanna Rohani.

För att aktivera sinnet tipsar Hanna Rohani att du kan försöka lära dig något helt nytt, men på en rimlig nivå.

– Det behöver inte vara något storslaget, kanske hitta ett nytt recept att testa eller några meningar på ett nytt språk. Eller helt enkelt, gör mer av det du annars vet att du mår bra av!

Gratis KBT

Coronapandemin påverkar oss på flera sätt och hos Doktor24 märker man att många just nu mår väldigt dåligt; isolering, oro och ekonomiska svårigheter leder till försämrad psykisk hälsa. Flera organisationer varnar även för att pandemin kan få mycket allvarliga konsekvenser för människors mentala hälsa. Det är därför viktigt att få stöd och hjälp med sitt psykiska mående i tid.

Doktor24:s psykologer har därför skapat flera egenvårdsprogram mot bland annat nedstämdhet och stress som nu finns tillgängliga helt gratis. Programmen är baserade på KBT och bygger på erkända och etablerade metoder som används i psykologisk behandling och som har bevisat god effekt.

– Många kan få mycket god hjälp av att arbeta själv med ett egenvårdsprogram. Våra må bra-skolor bygger på korttids-KBT med information, övningar och uppföljning som man själv gör i sin egen takt, säger Hanna Rohani.

 

Psykologens 5 tips på hur du kan komma ur känslan av ensamhet och undergång.

  • Passa på att ringa personer som du kanske tänker på. Vi vet att virus kan smitta men det kan även känslor.
  • Visa varandra vänlighet, le mot folk du ser och ta ögonkontakt. Det får även oss själva att känna ett lugn.
  • Hitta aktiviteter som du vet att du mår bra av. Kanske läsa en bok, plantera växter, spela något instrument eller laga mat.
  • Om det känns skrämmande med alla nyheter är det bästa tipset att låta bli att kolla på kvällsnyheterna. Allt känns mer skrämmande under kvällstid än under dagen.
  • Leta upp information om positiva händelser i världen. Media publicerar sällan sådant då det inte säljer lika bra.

För dig som vill ha lite hjälp på traven finns psykologernas egenvårdsprogram mot nedstämdhet här och mot sömnproblem här. Ta hand om dig och dina nära och kära i påsk!

Läs hela artikeln:

 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen