Ont i halsen

Att ha ont i halsen är vanligt och beror på olika orsaker. Ibland har man en infektion som orsakar smärtan i halsen, eller så kan halsen vara överansträngd. Sura uppstötningar kan också göra ont i halsen.

Om en infektion är det som gör ont i halsen så är det vanligast att det är ett virus. I vissa fall är det streptokockbakterier som ger halsont, det som kallas halsfluss. Med hjälp av vissa snabbprov och odlingar kan man avgöra om det är aktuellt med behandling. Halsont läker av sig självt och det är mycket ovanligt med komplikationer.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning och rådgivning vid ont i halsen.

Symptom

Vanliga symtom som du kan få utöver ont i halsen:

 • Du har täppt näsa.
 • Du får nysningar.
 • Du har rinnande näsa.
 • Du hostar.
 • Du är hes.
 • Du har ont i öronen.
 • Du har ont i muskler.
 • Du har feber.
 • Du känner dig trött.

 

Vad kan jag göra själv

 • Det bästa vid halsont brukar vara att vila.
 • Se till att dricka vatten och få i dig vätska.
 • Du kan försöka att inte använda rösten mer än du behöver.
 • Om du röker lindras besvären av att du slutar eller åtminstone röker mindre.
 • Ta febernedsättande vid behov.
 • Var uppmärksam på om du ser vita prickar i halsen.

 

När bör jag söka vård

Om du haft feber i två-tre dagar tillsammans med ditt halsont kan du kontakta din vårdcentral eller boka ett läkarbesök hos oss på Doktor24.

Om du ser vita prickar i halsen kan du också kontakta oss på Doktor24.

Har du grötig röst, svårt att svälja din saliv eller svårt att gapa som vanligt ska du uppsöka en fysisk vårdcentral, närakut eller akutmottagning.

Har du svårt att få luft och hög feber ska du genast uppsöka en akutmottagning.

 

Orsak

Virusinfektion i halsen

Virusinfektioner är den vanligaste orsaken till halsont. Oftast är det ett förkylningsvirus som går över inom några dagar. Vid virusinfektioner brukar man även få hosta och andra förkylningssymptom.

I sällsynta fall kan halsont bero på det som kallas körtelfeber, som också är en virussjukdom. Runt 1-2% av de som går till doktorn med halsont har körtelfeber.

Bakterierinfektion i halsen

Det är också ganska vanligt att halsont orsakas av bakterier, och då är det oftast en särskild form av bakterier som kallas streptokocker. Den här infektionen kallas halsfluss och behöver ibland behandlas med antibiotika. I studier har omkring 10-40% av patienter som går till doktorn med ont i halsen drabbats av streptokocker. Ofta känner du dig rejält sjuk och har ont när du sväljer vid en halsfluss.

Andra orsaker

Halsont kan också bero på andra saker än infektion, som sura uppstötningar eller överansträngd röst efter att ha sjungit eller pratat mycket.

 

Behandling

Om det rör sig om en infektion med streptokocker kan det i vissa fall vara lämpligt att behandla med receptbelagda mediciner. I såna fall bör det först bekräftas med snabbprov för streptokocker och/eller en bakterieodling.

Det vanliga är dock att det rör sig om en virusinfektion och då hjälper inte läkemedel utan det bästa är att vila. Man kan mildra symtomen med febernedsättande och smärtlindrande preparat som paracetamol och ibuprofen. Vissa blir också hjälpta av sugtabletter och näsdroppar.

 

Kan jag träna om jag har ont i halsen?

Nej, det är klokt att vila när du har ont i halsen. Det finns risker med att träna när du har en infektion i kroppen, så vila tills du är frisk.

 

Hur vanligt är ont i halsen?

Hos de som är hemma från jobbet på grund av sjukdom under vintertid, uppger cirka 5% halsont som ett av de främsta symtomen. Halsont är vanligast under hösten och vintern.

 

Vad händer i kroppen?

När kroppen drabbas av en infektion så sker ofta en samtidig inflammation av slemhinnor. Detta innebär att halsen och halsmandlarna blir svullna och ömma. Även vid överansträngning av rösten eller rökning så är det inflammation som ger svullnad och smärta i halsen.

 

Barn

Precis som hos vuxna så är virusinfektioner den vanligaste orsaken till ont i halsen hos barn. Om ditt barn har halsont, snuva och hosta så är det med största sannolikhet ett virus.

Har barnet däremot “smultrontunga”, svinkoppor eller andra symptom som huvudvärk, ont i magen etc. så kan det röra sig om en halsfluss.

En läkare kommer vid ett undersökning att kolla i halsen och ibland tas även prov för streptokocker med en pinne. Vid halsfluss finns ofta någon i närheten som nyligen haft, eller har, halsfluss.

 

Undersökning och utredning

 

Akut halsont

 

Om du söker vård vid ont i halsen är det vanligt att vårdpersonalen vill ta snabbprover för att se om det finns streptokocker i halsen. Ibland tas även en bakterieodling.

Genom att kolla snabbsänka kan man se viss information om hur kraftigt det inflammatoriska tillståndet är. Det går inte att helt skilja mellan virus och bakterie som orsak till halsont.

 

Kroniskt ont i halsen

 

Halsont går nästan alltid över av sig självt. För den som får konstaterad halsfluss många gånger kan man diskutera med en läkare om värdet att operera bort halsmandlarna.

 

Referenser

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.