Gaser i magen

I genomsnitt behöver varje människa släppa ut tarmgaser över tio gånger per dag. När gaser inte kan släppas ut kan det ge kortvariga men intensiva magsmärtor. Andra besvär som kan uppstå är:

  • Ofrivillig gasavgång, antingen som rapar eller att man ”släpper sig”.
  • Magen kan svälla upp och kännas som en ballong.
  • Känsla av mättnad och uppkördhet.
  • Anledningarna till mycket gaser i magen är många, från förstoppning till intolerans mot vissa födoämnen. Även nyttig mat som innehåller mycket fibrer tenderar att ge mer gaser i magen. I undantagsfall är det en underliggande sjukdom som ger sig tillkänna med gaser i magen.

Besväras du av gaser i magen? Beskriv dina problem för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

När du äter och dricker sväljer du luft som sedan hamnar i tjocktarmen som gaser. Dessutom har du bakterier i tarmarna som bryter ned kolhydrater och då bildas också gaser. Man vet att fiberrik mat som frukt, grönsaker, bönor och ärter har många hälsofördelar men samtidigt ger mer gaser än mat med lägre fiberinnehåll.

Ovanligare orsaker är laktosintolerans eller glutenintolerans. Vissa inflammatoriska tarmsjukdomar kan ge gaser i magen men ger ofta andra allvarliga symptom också. Sötningsmedel, antibiotika och vissa andra läkemedel kan också ge besvär med gaser i magen.

 

Symptom

Det typiska symptomet är just gasavgång, såväl frivillig som ofrivillig. Gaser tenderar att kunna ge kortvarig men skarp smärta i magen också. Typiskt är att smärtan går över när gaserna släpps ut. En känsla av uppkördhet och uppblåsthet är också vanligt.

 

Vad kan jag göra själv

Du kan själv försöka undersöka om det är något särskilt i din kosthållning som ger mycket problem med gaser. Prova i såna fall att utesluta ett antal saker som du brukar äta regelbundet och se om besvären blir bättre. Om det blir bättre kan du återintroducera en sak i taget, ungefär en sak i veckan. På så vis kan du se om det är något/några livsmedel som ger dig besvär.

Andra tips avseende kost brukar vara att äta mindre portioner och att undvika fettrik mat. Att träna regelbundet är ett av de bästa hälsoråden som finns och det gäller även här, det underlättar för magen.

 

När bör jag söka vård

Det anses som normalt att släppa ut luft 10 till 20 gånger om dagen. Det kan dock upplevas som mycket generande att ha besvär med gasavgång, då det kan komma i de mest olämpliga situationer. Kanske är det så att dina gasbesvär stör din vardag? Kontakta oss på Doktor24 för rådgivning! Om du har väldigt plågsamma, långvariga eller ständigt återkommande smärtor i buken bör du uppsöka läkare. Framför allt om du också är illamående, har kräkningar, blödning, viktminskning eller feber.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.