Hoppa till innehållet

Frågan vi alla ställer oss: Varför finns fästingar?

Det där lilla lilla otäcka krypet som vi alla avskyr och som vi har svårt att se gör någon nytta – varför finns det egentligen? Och vad är egentligen anledningen till att det kryper runt och sprider otäcka sjukdomar? Frågorna vi ställer oss om fästingar är många. I den här artikeln försöker vi reda ut och ge svar på vanliga frågor om fästingens existens.

Varför finns fästingar? 

Det kan vara svårt att förstå sig på varför fästningar finns och om de faktiskt bidrar till något. Experter på området hävdar att fästningen troligtvis mest finns till för sin egen skull och inte bidrar till så värst mycket. Däremot är fästingen onekligen en bra överlevare och har hittat ett sätt att leva och fodras i den omgivning som den finns i. Men det finns ett par saker som fästingen ändå bidrar med i naturen:

  • Är föda till vissa fåglar och steklar.
  • Sprida bakterier och sjukdomar till värddjur, såsom möss och andra skadedjur och är med och bidrar till att dessa djur inte blir för många.
fastingar pa benen

Hur ser fästingens liv ut?

En fästing kan i extrema fall leva i upp till fem år. Fästingen går igenom tre stadier i livet: larv, nymf och vuxen. Störst del av tiden sitter fästingen och väntar på att ett lämpligt värddjur att suga blod från ska passera. Genom livet suger fästingen blod 2-3 gånger om den har turen att hitta ett värddjur. När fästingen inte får tag på ett värddjur att suga blod från blir den uttorkad och går då ner i jorden för att samla ny kraft. Under vinterhalvåret när det är för kallt för fästingen gräver den ner sig i jorden och väntar på att våren ska anlända. Uppskattningsvis är det bara cirka 1 procent av alla fästingar som lyckas uppnå ”vuxen” ålder så det är tufft att vara fästing.

Vilka sjukdomar sprider fästingen?

Fästingar ska sprida fler olika fästingburnasjukdomar till de djur och människor som biter sig fast. Sjukdomarna som de sprider till människor är fästingfeber, TBE och borrelia.

TBE orsakas av ett virus som ger fästingburen hjärninflammation som sprids från fästing till människa. De flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom och är friska inom några dagar. Men nästan en tredjedel av de som drabbas kan få allvarliga symtom i form av inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna vilket i sin tur kan leda till långvariga besvär med hjärntrötthet, koncentrationsproblem och/eller förlamning. Det finns inget botemedel mot TBE och den enda möjligheten att skydda sig mot sjukdomen är genom vaccination.

Borrelia kännetecknas av det klassiska röda ringformade utslaget som omger det område som en fästing bitit sig fast vid. Borrelia är en bakteriesjukdom som fästingar sprider till människor. Hos vissa ger sjukdomen inga symtom alls, medan andra drabbas av hudbesvär eller symtom som inflammerade leder, värk i kroppen eller påverkan på nervsystemet som kan ge ansiktsförlamning.

Fästingfeber orsakas av en bakterie som kallas anaplasma (ehrlichia) som fästingen för vidare. Det är vanligast att djur drabbas av fästingfeber men det förekommer även hos människor.

Varldskarta

Finns fästingar och TBE över hela världen?

Fästingar som sprider TBE finns i Norden och nästan hela Europa samt vissa delar av Ryssland och norra Asien. Därför är det viktigt att tänka på att man kan drabbas av fästingbett och dess följdsjukdomar även på semestern. Fästingarna är vakna och aktiva så länge temperaturen är över +5 grader och säsongen är därför längre i andra länder i Europa än i Sverige – även om säsongen är lång även hos oss. Det är inte bara i skog och högt gräs som fästingen ligger och lurar, utan det räcker det med att besöka en park i en stad för att ha oturen att stöta på en fästing. Länder i Norden, Baltikum och Centraleuropa är extra drabbade av fästingar och TBE.

Hur många fästingar bär på TBE och borrelia?

Inte alla fästingar bär på viruset som orsakar TBE, långt ifrån.TBE-smittade fästingar finns inom vissa områden i Götaland och Svealand men inte i norra Sverige. Man beräknar att ca två av hundra fästingar bär på viruset i dessa områden. Därför är risken att drabbas av TBE efter bara ett fästingbett relativt liten, men man kan ha otur. Även borrelia finns överallt där fästingar finns och man beräknar att ungefär 20-30% av alla fästingar bär på borrelia.

Hur många drabbas av TBE varje år?

År 2021 rapporterades 531 fall av TBE i Sverige enligt folkhälsomyndigheten. En klar ökning av antal fall har skett under de senaste tio åren där sannolikt mildare vintrar har spelat en viktig roll.

Skog och ang

Var i Sverige är TBE vanligast?

Fästingar finns framförallt i södra och mellersta Sverige, ungefär från Gävle kommun och söderut. Men riskområdena förändras något varje säsong då fästingarna förflyttar sig och fallen blir allt mer förekommande längre norrut samtidigt och som riskområdena breddas ökar också antalet fall av TBE varje år.

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot TBE

Boka tid

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen