Hoppa till innehållet

Allt du behöver veta om de nya vaccinerna mot covid-19

De senaste åren har vi fått bekanta oss med begrepp som pandemi, epidemi, påfyllnadsdoser och smittspridning. Nu kan vi även lägga till ett ytterligare begrepp i listan, nämligen “variantvaccin”. Nu finns nämligen ett nytt vaccin mot covid-19, ett så kallat variantvaccin.

Skillnaden mellan de “gamla” och de “nya” vaccinerna:

De två vaccintyperna är snarlika varandra men man kan säga att de nya vaccinerna som kommer från Moderna och från Pfizer är anpassad variant av de tidigare vaccinerna. I grunden är de gamla och de nya vaccinerna lika och skyddar precis på samma sätt, mot samma virus, men det ny vaccinerna skyddar även mot mot de virusvarianter som var vanliga för några månader sedan. Orsaken till att de nya vaccinerna kallas för “variantvaccin” är helt enkelt för att ett skydd mot ytterligare en variant av viruset adderats till vaccinerna.

De nya vaccinerna fungerar precis på samma sätt som det tidigare. Genom vaccination får du något som liknar en byggnadsritning som gör att våra celler börjar skapa så kallade spik-proteiner som finns på ytan av Sars-Cov-2. När vi börjar bilda dessa spik-proteiner stimuleras immunförsvaret och börjar bilda skyddande antikroppar och andra viktiga celler som ingår i vårt infektionsförsvar. De nya vaccinerna ger också cellerna byggnadsritningar för hur virusvarianter som drabbades oss för några månader sedan såg ut, förklarar Rolf.

Vad skyddar vaccinerna mot?

De nya vaccinerna skyddar mot de första varianterna av covid-19 samt mot den variant som cirkulerade för några månader sedan och som ingår i den så kallade omikron-familjen. Varken det nya eller de gamla vaccinerna skyddar mot de varianter av covid-19 som cirkulerar just nu, men ger ändå ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.

– Viruset muterar ständigt och det dyker därför upp nya varianter av viruset hela tiden. Det gör att vi alltid kommer att ligga steget efter vad gäller vaccin. Det arbetas konstant för att ta fram nya förbättrade vaccin som skyddar mot de allra senaste varianterna. Men en sådan process tar några månader och vi kommer därför att fortsätta behöva vänta in nya vaccin så snart nya varianter av viruset dyker upp, säger Rolf.

– Däremot ska du inte avvakta med din vaccination för att vänta in det senaste vaccinet, eller vaccin som kommer längre fram. Både de gamla, de nya och eventuellt kommande vaccin skyddar mot sjukdom, minskar risken att bli allvarligt sjuk och att smitta andra, förtydligar Rolf.

En tecknad spruta med en fallskärm

Hur många fler påfyllnadsdoser behövs?

– Idag talar allting för att vi måste fortsätta fylla på skyddet mot covid-19. Troligtvis kommer det att rekommenderas en påfyllnadsdos en eller två gånger per år framöver. Det är helt enkelt för att skyddet som vaccinet ger avtar efter en tid samt att nya varianter av viruset uppstår och förbättrade vaccin tas fram, säger Rolf.

Därför ska du ta din påfyllnadsdos

För åldersgruppen 18-65 är det frivilligt att ta påfyllnadsdos fyra och uppåt. Rolf vill däremot uppmana till att ta påfyllnadsdoser, både för din egen skull och för dina medmänniskor.

– Oavsett om du har haft en infektion av covid-19 tidigare kan du inte vara säker på hur du kommer att reagera nästa gång. Det är även bra att också ägna en tanke åt dina medmänniskor, som far- och morföräldrar som eventuellt riskerar ett värre sjukdomsförlopp vid en infektion, påpekar Rolf.

Nya varianter av covid-19

Samtidigt som det cirkulerar mycket förkylningar och andra virus kan det vara svårt att särskilja en infektion av covid-19 på egen hand. Tidigare under pandemin tog det cirka fem dagar man kunde ta upp till fjorton dagar från att du smittats till att du fick symtom men med de nya varianterna är tiden betydligt kortare, tre till fyra dagar. De nya virusvarianterna angriper främst de övre luftvägarna och ger ofta symtom som är mycket lika en vanlig förkylning. Därför är det inte helt enkelt att förstå att det är just covid-19 och inte en förkylning.

– Utmaningen med de nya varianterna av viruset är att folk känner sig mindre sjuka och inte förstår att det är covid-19 och därför inte är lika försiktiga. Risken är större att man går ut och rör sig bland folk för tidigt och smittar personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka, säger Rolf.

Vad ska jag göra om jag har symtom?

Har du symtom som kan vara covid-19 ska du stanna hemma, inte gå till jobbet eller röra dig ute bland andra människor. Precis som tidigare under pandemin ska du stanna hemma tills du är frisk.

– För att fortsätta att hålla nere smittspridningen ska vi försöka att hålla avstånd i sociala sammanhang och på offentliga platser samt undvika onödig trängsel, menar Rolf.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination covid-19

Boka tid

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen