Hoppa till innehållet

Anders drabbades av TBE

I den nya artikelserien ”Så känns det” delar personer med sig av sina sjukdomsupplevelser för att du och andra ska kunna ta del av deras historier.

 

Anders, 62 år, jobbar som programmerare och älskar att vara ute i naturen, umgås med familjen och lever ett socialt liv. Hösten 2021 drabbades han av TBE, vilket ställde hela Anders liv på ända. I den här artikeln berättar Anders om sin upplevelse.

En liten fästing

– Naturen är min katedral, min religion. I drygt 40 år har jag arbetat med viltförvaltning inklusive jakt. Naturen är på gränsen till heligt för mig och min familj, berättar Anders.

Trots att Anders bor på landet, har flera husdjur och ett aktivt friluftsliv har han aldrig ansett sig behöva vaccinera sig mot TBE.

– Jag har ju sprungit i skogen hela mitt liv och inte ens myggen har bitit mig. Jag har nästan raljerat om att dessa små kryp inte biter på mig och trott att det inte kan drabba mig. Men där hade jag fel, säger Anders.

Efter en vanlig dag i naturen hittade Anders en liten fästing på kroppen. Han plockade bort den direkt. Men efter ett par dagar fick han feber, frossa och skakningar. Han upplevde att han inte längre kunde koncentrera sig, blev energilös och till slut stängdes både kropp och sinne av. Det blev blåljus hela vägen till Danderyds sjukhus.

”Sjukdomen åt upp mer än ett halvår av mitt liv”

– Sjukdomen åt upp mer än ett halvår av mitt liv som tidigare innehöll glädje, vänner och aktiviteter. Hela mitt liv bara försvann, från en dag till en annan, berättar Anders.

Väl på sjukhus konstaterades det att Anders fått hjärninflammation som en följd av fästingbettet. Efter ytterligare en tid drabbades han också av blodförgiftning (sepsis) som spred sig i hela kroppen och slog ut inre organ. Anders lades in och övervakades av läkare dygnet runt. I hela åtta dygn svävade Anders i medvetslöshet.

– Jag var helt borta, men ändå med på något vis. Jag svävade mellan dröm och verklighet, i ett töcken av hallucinationer, säger Anders.

Balansen förändrad

När Anders blivit tillräckligt återställd för att återvända hem var han lättad. Men ingenting var som det brukade. Hans ben fungerade inte som de skulle och balanssinnet var rubbat.

– Eftersom jag vinglar och har dålig balans tror folk att jag är väldigt påverkad och ifrågasätter exempelvis om jag ska köra bil. Så nu har jag en käpp, inte för att jag egentligen behöver det, utanför slippa folks blickar och missförstånd, berättar Anders.

Läkarna vet inte om Anders ben någonsin kommer att bli helt bra igen. Trots att det gått snart ett år sedan han fick TBE gör han fortfarande kontroller på sjukhus och lever i ovisshet om hur kroppen kommer att återhämta sig.

Vad skulle du vilja att andra människor lär sig av din historia?

– Att säga “det drabbar inte mig” – det är lätt att säga, innan man blir drabbad. Vi är mer sårbara än vi tror. Det är inte en atombomb eller en naturkatastrof som tar kål på dig, utan det är en litet litet kryp, menar Anders.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser positivt på framtiden. Jag tänker ofta att allt är som vanligt igen. Men så blir jag ju påmind om att det inte riktigt är så, eftersom att jag vinglar fram. Men utöver det är jag positiv och känner att jag nästan kan leva som vanligt igen, säger Anders.

Tack för din berättelse Anders!

Så skyddar du dig mot TBE

  • Vaccinera dig mot TBE. Det är aldrig för sent att påbörja sin TBE-vaccination. Du har ett visst skydd redan efter den andra dosen.
  • Kom ihåg att fylla på ditt skydd mot TBE genom att ta påfyllnadsdoserna av vaccinet.
  • Använd gärna ljusa och täckande kläder när du rör dig i naturen. Det gör det lättare att upptäcka och ta bort fästingar innan de bitit sig fast.
Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot TBE

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen