Så tar du bort fästingar på rätt sätt
Fästingarna är aktiva så länge temperaturen är över +5 grader. Fästingar finns i stora delar av Sverige och om du vistas mycket i naturen, har husdjur eller spenderar mycket tid utomhus under sommarhalvåret finns det en risk att du kommer att få ett och annat fästingbett. De allra flesta fästingbett är helt ofarliga, men har man otur kan fästingbett leda till sjukdomarna borrelia och TBE.
Ta bort fästingar – steg för steg
Om du har blivit utvald som en fästings offer borrar fästingen in sitt huvud under din hud och suger blod. Det kan kännas obehagligt och olustigt att ha en fästing på kroppen och du bör ta bort den så snart som möjligt. Så här ska du gå tillväga för att ta bort en fästing på rätt sätt:
- När du har hittat en fästing på kroppen som har bitit sig fast ska du ta bort den så snabbt som möjligt. Ju längre fästingen sitter kvar desto större är risken att smittämnen från fästingen förs över till dig.
- Använd alltid en pincett eller en fästingborttagare när du ska plocka bort en fästing. Ta aldrig bort fästingar med bara händerna. Fästingborttagare finns att köpa på Apoteket.
- Ta tag om fästingen med pincetten eller fästingborttagaren så nära din hud som möjligt.
- Dra loss fästingen genom att långsamt dra den rakt ut. Om någon del av fästingen sitter kvar i huden kan du låta det sitta kvar, kroppen kommer att stöta bort resterna.
- Tvätta området och det lilla såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Att tvätta området är viktigt för att minska risken för infektion.
Det ska du göra om du fått en fästing
Om du, ditt barn eller ett husdjur blivit fästingbiten är det bra att titta till huden där fästingen suttit regelbundet en tid efter att du avlägsnat fästingen. Om en röd ring uppstår i området kring betet kan det indikera borrellia. Om en röd ring som är mer än 5 cm i diameter uppstår ska du uppsöka läkare för bedömning.
Om du eller ditt barn får feber, huvudvärk, nackstelhet, upplever förlamning i ansikte, armar eller ben, en allmän sjukdomskänsla eller får ont i muskler och leder efter ett fästingbett ska du omgående uppsöka vård.
Hur skyddar jag mig mot fästingbett?
Att vistas ute i naturen är för många en naturlig del av sommarhalvåret. Risken för fästingbett ska inte hålla dig bort från naturen men det finns ett par saker du kan göra för att skydda dig mot fästingbett.
- Använd ljusa heltäckande kläder när du rör dig i ett område med mycket fästingar.
- Använd fästingavvisande medel. Finns att köpa på Apoteket.
- Försök att undvika att gå i högt gräs och andra områden där mycket fästingar ofta finns.
- Titta regelbundet efter fästingar på kroppen efter att du varit ut i naturen.
- Duscha efter att du varit ute i naturen. På så sätt kan du spola bort fästingar som ännu inte har bitit sig fast.
- Om du har husdjur bör du söka igenom djurets päls efter fästingar regelbundet. Fästingar som satt sig i djurets päls kan klättra över på människor.
- De flesta personer som insjuknar som en konsekvens av fästingbett har inte upptäckt eller varit medvetna om att de haft en fästing på kroppen. Sök genom kroppen regelbundet och lägg märket till eventuella symtom.
- För att minska risken att drabbas av den allvarliga sjukdomen TBE (fästingburen hjärninflammation) kan du vaccinera dig.
Fästingar och husdjur
Det är vanligt att husdjur som går ute får fästingar under sommarhalvåret. Djur går närmare marken, i högt gräs och därför får djur ofta fler fästingbett. För att hitta fästingarna innan de biter sig fast eller ramlar av inomhus är det bra att kolla igenom husdjurens päls efter vara utomhusvistelse. Kamma gärna igenom pälsen för att hitta lösgående fästingar och känn igenom huden med fingertopparna. När en fästing har bitit sig fast känns den ofta som en liten sårskorpa.
Ta bort fästingar på ditt husdjur
- När ditt husdjur fått en fästing är det viktigt att du plockar bort den så snabbt som möjligt.
- Precis som när du plockar bort fästingar på dig själv ska du använda en pincett eller fästingborttagare även på ditt husdjur.
- Ta tag om fästingen med pincetten eller fästingborttagaren så nära djurets hud som möjligt.
- Dra långsamt ut fästingen rakt ut. Fastnar någon del av fästingen i huden kan du låta det sitta kvar.
- Ett par dagar efter att fästingen tagits bort kan en liten infektion och irritation uppstå och ditt djur kan komma att klia på området. Irritationen lägger sig vanligtvis efter ett par dagar.
Fakta om borrelia
Borrelia är en bakterieinfektion som sprids av fästingar. Ju längre en fästing sitter på huden desto större är risken att drabbas av borrelia. De allra flesta fästingbett leder inte till en borreliainfektion.
- Det går inte att vaccinera sig mot sjukdomen.
- Borrelia kan självläka och behandlas med hjälp av antibiotika om du får symtom.
- En läkare kan göra bedömning och sätta in behandling vid eventuell infektion.
Fakta om TBE
TBE är en förkortning som på svenska översätts till fästingburen hjärninflammation och orsakas av virus som sprids från fästingar. De flesta som smittas får lindriga symtom men en tredjedel får allvarliga sjukdomar som hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det finns inget botemedel mot TBE men vaccin ger ett gott skydd.
Sveriges största vaccinationsmottagning
Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Rådgivning och behandling
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller