Hoppa till innehållet

Ont i örat efter att du badat? Då kan det vara simöra

Vissa av oss hinner knappt ta oss ur vattnet innan simörat, även kallat badörat, kommer som ett brev på posten. Men det är inte alltid lätt att veta om man drabbats av hörselgångsinflammation, så kallad extern otit, eller om smärtan orsakas av något annat. Hörselgångsinflammation drabbar varje år hundratusentals svenskar, både barn och vuxna. En orsak till hörselgångsinflammation kan vara att man badat i smutsigt vatten, som till exempel i en förorenad pool eller om vatten ligger kvar i hörselgången och mjukar upp huden.

Hörselgångsinflammation: Badöra/simöra

Hörselgångsinflammation kan göra mycket ont och ger symtom som:

  • Klåda i örat
  • Örat svullnar och känns varmt och ömt

Ovanligare symtom är:

  • Försämrad hörsel
  • Vätska som rinner ur örat

Hörselgångsinflammation kan triggas av fukt men också av att man har för lite öronvax, trånga hörselgångar, användning av hörapparater, bomullspinnar för långt in i örat eller att hårspray eller hårfärg kommit in i örat. Vissa upplever att de lätt blir drabbade av hörselgångsinflammation flera gånger. En hörselgångsinflammation går oftast över av sig själv men drar om det tar tid finns det receptfria läkemedel såsom öronspray eller receptfria örondroppar som kan användas.

– När det kommer till örat kan det var svårt att veta om smärtan orsakats av vaxpropp, öroninflammation, öronkatarr, hörselgångseksem eller om det är en eller hörselgångsinflammation. Om besvären inte går över bör man uppsöka vården för att få en korrekt diagnos och hjälp med behandling, säger Doktor24’s läkare Pontus.

Pojke hoppar ner i vattnet från en klippa

5 tips för att undvika hörselgångsinflammation:

  • Undvik att rengöra öronen i onödan
  • Använd inte bomullspinnar eller andra föremål i innerörat
  • Håll örat torrt och undvik fukt
  • Var försiktig så att inte tvål, schampo, hårspray eller hårfärg kommer in i örat
  • Använd badmössa vid bad eller prova en uttorkande receptfri spray som finns att köpa på apotek.

Om hörselgångsinflammation, externt otit

Hörselgångsinflammation är en inflammation i hörselgångens hud. Inflammationen går också under namnen simöra eller badöra. Mellan 100 000 – 300 000 personer i Sverige diagnosticeras varje år. Barn får ofta problem vid mycket bad på sommaren. Äldre drabbas då huden i hörselgången åldras. Även användning av föremål i örat, såsom hörapparater kan vara en orsak.

Så kan Doktor24 hjälpa dig

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med bedömning av dina symtom, ge dig rådgivning och behandling vid behov.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen