Allt du behöver veta om HPV-vaccinering
Human papillomavirus (HPV) är en vanlig sexuellt överförd infektion som kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive genital cancer hos både män och kvinnor. Men det går att skydda sig mot HPV och dess komplikationer med hjälp av HPV-vaccinet.
Vad är HPV?
HPV är en virusinfektion som sprids genom sexuell kontakt. Det finns mer än 100 olika typer av HPV, varav vissa kan orsaka hälsoproblem. De flesta människor som smittas av HPV har inga symtom och klarar sig utan behandling. Men vissa typer av HPV kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive livmoderhalscancer, analcancer, peniscancer och könsvårtor.
Varför vaccinera sig mot HPV?
HPV-vaccinering kan skydda mot de typer av HPV som orsakar de allvarligaste hälsoproblemen. Vaccinet rekommenderas vanligtvis för personer mellan 9 och 26 år, eftersom det är mest effektivt när det ges innan sexuell debut. Även om HPV-vaccinet vanligtvis rekommenderas för yngre personer kan män och kvinnor i alla åldrar dra nytta av att vaccinera sig. Vaccinet kan skydda mot cancer, förebygga könsvårtor och hjälpa till att skydda din partner.
Därför bör du överväga vaccination mot HPV:
- Skydd mot cancer: HPV kan orsaka flera typer av cancer hos både män och kvinnor, inklusive anal-, penis- och livmoderhalscancer. Genom att vaccinera sig mot HPV kan både män och kvinnor minska risken för att utveckla dessa typer av cancer, oavsett ålder och tidigare sexuella partners.
- Förebygga könsvårtor: HPV kan också orsaka könsvårtor (kondylom). Även om könsvårtor vanligtvis inte är livshotande kan de vara obekväma och pinsamma. Genom att vaccinera sig kan risken för att utveckla könsvårtor minska. Tyvärr skyddar inte kondom mot kondylom.
- Skydda din partners: HPV är en sexuellt överförbar sjukdom. Även om du inte är orolig för att själv drabbas av besvär eller sjukdomar kopplade till HPV kan du smitta din sexuella partner. Genom att vaccinera dig minskar du risken att smitta din partner.
Symtom på HPV
De flesta människor som smittas av HPV har inga symtom. Men vissa typer av HPV kan orsaka könsvårtor, kondylom. Kvinnor som smittas av HPV kan också utveckla cellförändringar i livmoderhalsen, vilket kan leda till livmoderhalscancer.
Vanliga frågor
Är det någon poäng att vaccinera sig om man redan haft samlag?
Vaccinet ger bäst skydd om det tas innan den sexuella debuten, men att vaccinera sig efter den sexuella debuten ger också ett bra skydd. Du blir aldrig för gammal, eller har haft för många sexuella partners för att vaccinera dig mot HPV.
Är jag för gammal för att vaccinera mig mot HPV?
Du blir aldrig för gammal för att vaccinera dig mot HPV. Oavsett ålder och hur många sexuella partners du haft kan vaccinationen mot HPV ge dig skydd. Har du smittats av en typ av HPV ger vaccinationen skydd mot de typer du inte smittats av.
Jag är kvinna född mellan 1994-1999 och fick vaccination mot HPV i skolan. Ska jag vaccinera mig igen?
Kvinnor födda 1994 var de första som erbjöds vaccination mot HPV genom barnvaccinationsprogrammet. Kvinnor födda 1994-1999 vaccinerades med ett vaccin som gav skydd mot fyra typer av HPV. Vaccinet som används idag är ett förbättrat vaccin som skyddar mot nio typer av HPV. För att få ett ökat skydd rekommenderas du att vaccinera dig med det nya vaccinet även om du tidigare vaccinerats i skolan. I flera regioner i landet erbjuds kvinnor och livmoderbärare födda 1994-1999 kostnadsfri vaccination med det senaste vaccinet. Doktor24 erbjuder kostnadsfri vaccination i utvalda regioner, ta reda på vad som gäller i din region på regionens hemsida.
Doktor24 erbjuder kostnadsfri vaccination på Apoteket till kvinnor födda mellan 1994-1999 region Västra Götaland, läs mer.
Vaccinera dig mot HPV hos Doktor24
Om du funderar på att vaccinera dig mot HPV och inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet via skolhälsovården är du välkommen in till någon av våra 60 vaccinationsmottagningar över hela landet. Här hjälper våra sjuksköterskor dig med vaccination mot HPV och besvarar gärna dina frågor och funderingar. Boka en tid som passar dig, eller kom på drop-in (i mån av tid).
Så går det till:
- Hitta ditt närmaste apotek
På vissa orter finns vi på flera apotek. - Se öppettider för drop-in
Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider. - Fyll i din hälsodeklaration
Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. Fyll i hälsodeklarationen här. - Ta en kölapp
Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid. - Ha gärna legitimation och betalkort redo. Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan inte ta emot kontant betalning.
Läs mer om HPV
Vaccination mot HPV
Hitta mottagning- Vaccination på Apoteket
- Mottagningar över hela landet
- Tidsbokning & drop-in