Hoppa till innehållet

Topp Hälsa: ”Coronastressad?”

Ur Topp Hälsa maj 2020:

”Ett virus spreds över världen – och allt förändrades. Många människor har drabbats, på olika sätt. Är du fysiskt frisk, men känner dig sjuk av oro inför en oviss framtid? Psykologen Kerstin Jeding ger råd och tips.

De fysiska symptomen på coronasmitta känner vi alla till: hosta, feber, svårt att andas. Men corona, eller rättare sagt oron för viruset, kan även påverka oss psykiskt. Sedan pandemin blev ett faktum är det många som har drabbats av oro, nedstämdhet och ångest – även om de är osmittade. Vilket många psykologer och terapeuter har märkt av.
Men vad är det egentligen vi oroar oss för?

Kerstin Jeding, som är psykolog i teamet hos nättjänsten Doktor24, svarar:
– Det är mycket som är osäkert när det gäller coronapandemin. Man kan oroa sig för att man själv eller någon familjemedlem ska bli smittad. En annan sak som skapar oro är hur samhället och livet kommer att förändras. Man kan oroa sig för att bli av med jobbet och för ekonomin.NÄR Vl BLlR OROLlGA påverkas våra känslor, kropp och tankar. Hur stark oro vi känner, och hur vi hanterar den, beror både på vår personlighet och vad vi har varit med om tidigare i livet.
– Vissa av oss kan låta Radio Oro sända inne i huvudet utan att påverkas så mycket av den, medan andra fångar varenda tanke och vrider, vänder och ältar den.
– Eller så gör vi andra saker för att stilla oron: vi dricker alkohol, eller bunkrar toapapper, eller läser nyheter om corona fyra timmar i sträck. Det är strategier som kan kännas bättre medan vi gör dem, men som sedan snarare ökar oron än stillar den. Det blir onda spiraler, säger Kerstin Jeding.


Vilket är ditt bästa tips till den som är väldigt orolig?

– Hjälp dig själv att komma ihåg att det är naturligt att vara orolig just nu. Det är ganska konstigt att inte vara orolig alls. Var snäll mot andra och mot dig själv. Ta hand om dig med bra mat, träning, dagsljus och regelbundna tider.
– DU KAN PÅVERKA din oro genom vad du gör. Många av oss har i olika situationer försökt att säga till oss själva att sluta vara oroliga (”nu ska jag sluta oroa mig för det”) eller att sluta tänka vissa oroliga tankar (”nu tänker jag inte mer på det”). Det brukar inte fungera. Vi kan inte styra våra känslor och tankar så direkt. Däremot kan vi välja vad vi gör. Så medan du är orolig kan du promenera, ringa en vän eller bygga sockerbitsslott med barnen. De flesta av oss mår bättre när vi är aktiva, när vi gör saker som är roliga – även om det inte känns så just nu – eller som vi vet är bra för oss.
– Tänk så här: ”Just nu är jag orolig. Då vill jag ta extra hand om mig. Vad behöver jag just nu, vad är bra för mig att göra? Hur kan jag hjälpa mig själv med det?”

BRYT MED DITT OROSBETEENDE
Orosbeteenden är beteenden som drivs av att vi vill minska vår oro. Det är som om orosmonstret driver oss till att göra saker. Ett orosbeteende kan vara att söka mer och mer information om corona. Eller att bunkra mer och mer mat från affären. Eller att spela tanketennis med coronatankar – tänka, tänka, tänka, älta, älta, älta. Orosbeteenden kan mildra oron för stunden – men leder dig bara in i en ond spiral där oron ökar. Om du blir medveten om dina orosbeteenden kan du välja att göra mindre av dem, och mer av saker som kan hjälpa dig att må bättre.

Så hittar du kraft mitt i krisen➔

Kerstin Jeding, leg psykolog och fil dr, är psykolog i teamet hos Doktor24. Tar oron för att du ska bli sjuk över hela ditt liv? Då bör du bryta ditt beteende och dina tankar.”

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen