Hoppa till innehållet

Femina: “Psykologen tipsar – Så kan du minska din oro för corona”

Många är oroliga för coronaviruset, trots att de själva inte har några symtom. Det har lett till ett enormt tryck på 1177 och andra vårdgivare. Här berättar psykologen vad du själv kan göra om du känner att oron har tagit över!

Att vi oroar oss för corona är knappast förvånande:  Vi matas ständigt med ny information, som dessutom kan skifta från dag till dag. Och ingen vet när pandemi tar slut.

Ovissheten har ett pris och många vänder sig i första hand till 1177 Vårdguiden med sina frågor. Trycket har blivit så stort att man nu inför två extra knappval för dem som ringer, varav det ena vänder sig till just oroliga som själva inte har symtom på att vara smittade. De har även ifört en kö för samtal som handlar om symtom på covid-19.
– Det är extremt många samtal. Vi har aldrig någonsin haft ett sådant tryck, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef, till Dagens Medicin.

Även bland nätläkarföretag och andra vårdgivare har trycket ökat. På doktor24 har samtalen från patienter som uttrycker oro för corona fördubblats.

– För dem som redan upplever en vardagsstress kan nyheterna om Covid-19 få bägaren att rinna över, säger Hanna Rohani, chefspsykolog på Doktor24.

“Oron är viktig, den fyller en funktion”

De som hör av sig till Doktor24 känner en generell oro eller ångest över situationen.

– Det är viktigt att komma ihåg att oro i grund och botten är något normalt och funktionellt. Vi varken kan, eller ska, sträva efter att få bort den helt.

För vissa har oron att bli smittad lett till att man inte riktigt känner igen sina egna reaktioner, till exempel att man blir arg och blänger på någon som nyser rakt ut på bussen.

Läs hela artikeln: 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen