Hoppa till innehållet

Ny hälsotjänst för att upptäcka diabetes

Apoteket pilottestar i samarbete med Doktor24 en ny hälsotjänst som tillgängliggör tidig upptäckt av diabetes eller risk för att utveckla diabetes. På utvalda apotek mäts blodsocker av vårdpersonal och riskfaktorer för utveckling av diabetes gås igenom.

Över en halv miljon lever idag med diabetes typ 2 i Sverige och mörkertalet är stort. Samtidigt spår man att över en miljon löper risk att utveckla diabetes typ 2. Förstadiet till diabetes typ 2, kallat prediabetes, ger ofta inga symtom men går att upptäcka genom att kontrollera förhöjt blodsocker. I Sverige beräknas femton procent av befolkningen ha prediabetes.

– Diabeteskunder är prioriterade för oss. Vi arbetar aktivt för att ta fram tjänster för tidig upptäckt och för de som önskar hjälp att minska risken att utveckla diabetes. Detta är ännu ett steg mot fler skräddarsydda erbjudanden till specifika kundgrupper för en bättre folkhälsa, säger Karl-Johan Ståhlberg, chef förskrivet sortiment och hälsotjänster på Apoteket.

Hälsotjänsten Diabeteskoll lanseras till en början i Stockholm och Gävle på följande apotek:

  • Apoteket CW Scheele, Stockholm
  • Apoteket Björnen, Stockholm
  • Apoteket Drottninggatan, Gävle (start v 45)

– Diabetes är en allvarlig sjukdom och det är mycket viktigt att den upptäcks och behandlas i tid. Genom att se över blodsockervärden och riskfaktorer kan man få stöd i att hantera sin hälsa och på så sätt förhindra många av de, mycket allvarliga, följdsjukdomar som diabetes kan innebära, säger Joacim Stalfors, läkare och medicinskt ansvarig på Doktor24.

 

Så fungerar Apotekets Diabeteskoll

Den som vill testa sitt blodsocker bokar en tid på ett utvalt apotek eller kommer förbi under en drop-in tid. Under besöket mäter vårdpersonalen blodtryck, ser över BMI och genom ett stick i fingret görs ett blodprov som ger en analys av flera värden för att mäta blodsocker. All dokumentation sparas digitalt och är tillgänglig för kunden vid till exempel kommande vårdkonsultationer. Mer information om tjänsten finns här doktor24.se/diabeteskoll.

 

För mer information kontakta
Mira Lindahl, pressansvarig Doktor24, tel 070-848 90 84, mira.lindahl@doktor24.se

Elin Jarl, chef extern kommunikation Apoteket, tel 010-447 52 00, elin.jarl@apoteket.se

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen