Skjuta upp mens med P-piller

Om du äter P-piller som preventivmedel kan du hoppa över mensen eller skjuta upp mensen genom att hoppa över sockerpillren och börja på en ny karta direkt. På så sätt uteblir mensen.

P-piller kan du få utskrivet eller förnyat av en läkare eller barnmorska.

Läkemedel med gulkroppshormon

Om du inte äter P-piller eller tar annat preventivmedel kan en läkare skriva ut läkemedel för att förskjuta mensen i några dagar. Läkemedel som ofta används innehåller ett hormon som har liknande verkan som progesteron, även kallat gulkroppshormon, som är ett av kroppens egna könshormoner.

Vad händer i kroppen?

Det som händer när du tar läkemedlet är att livmoderslemhinnan inte stöts bort direkt, utan blir kvar så länge du tar tabletterna. När du sedan slutar med behandlingen stöts livmoderslemhinnan ut. Det tar cirka 1-2 dagar innan blödningen uppstår.

Vem bör inte ta läkemedlet

Läkemedel för att förskjuta mens får inte användas om:

  • Du har haft blodpropp eller ökad risk för att få blodpropp.
  • Du har en allvarlig leversjukdom eller om leverfunktionen inte normaliserats.
  • Du har vaginalblödning utan känd orsak.
  • Du har malign (farlig) tumör.

Så funkar det

Cissi ville skjuta upp mensen inför sin bröllopsresa och sökte hjälp hos Doktor24. På Hälsa24-bloggen kan du läsa mer om hur det gick till när hon träffade en av Doktor24s läkare.

Hälsa24-bloggen: Ville skjuta upp mens – fick hjälp på 5 minuter

 

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.