Skjuta upp mens

Ibland kan det finnas tillfällen då du tillfälligt vill skjuta upp eller hoppa över mensen. Det kan du göra med hjälp av p-piller eller genom att ta ett läkemedel som skrivs ut av en läkare.

Hälsa24: Ville skjuta upp mens – fick hjälp på 5 minuter

Behöver du hjälp med att skjuta upp mensen? Svara på frågor om ditt ärende i vår chatt så hjälper vi dig!

Skjuta upp mens med P-piller

Om du äter P-piller som preventivmedel kan du hoppa över mensen eller skjuta upp mensen genom att hoppa över sockerpillren och börja på en ny karta direkt. På så sätt uteblir mensen.

P-piller kan du få utskrivet eller förnyat av en läkare eller barnmorska.

Läkemedel med gulkroppshormon

Om du inte äter P-piller eller tar annat preventivmedel kan en läkare skriva ut läkemedel för att förskjuta mensen i några dagar. Läkemedlet innehåller ett hormon som har liknande verkan som progesteron, även kallat gulkroppshormon, som är ett av kroppens egna könshormoner.

Primolut-Nor

Ett läkemedel som är vanligt för att förskjuta mens är Primolut-Nor. Läkemedlet finns i tablettform. Under behandlingen tar du en tablett två gånger om dagen, morgon och kväll.

Primolut-Nor innehåller hormonet noretisteron som har liknande effekt som gulkroppshormonet – kroppens egna könshormon.

Vad händer i kroppen?

Det som händer när du tar läkemedlet är att livmoderslemhinnan inte stöts bort direkt, utan blir kvar så länge du tar tabletterna. När du sedan slutar med behandlingen stöts livmoderslemhinnan ut. Det tar cirka 1-2 dagar innan blödningen uppstår.

Vem bör inte ta läkemedlet

Primolut-Nor får inte användas om:

  • Du har haft blodpropp eller ökad risk för att få blodpropp.
  • Du har en allvarlig leversjukdom eller om leverfunktionen inte normaliserats.
  • Du har vaginalblödning utan känd orsak.
  • Du har malign (farlig) tumör.

Så funkar det

Cissi ville skjuta upp mensen inför sin bröllopsresa och sökte hjälp hos Doktor24. På Hälsa24-bloggen kan du läsa mer om hur det gick till när hon träffade en av Doktor24s läkare.

Hälsa24-bloggen: Ville skjuta upp mens – fick hjälp på 5 minuter

 

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.