Vilka läkemedel används och hur fungerar dessa?
Läkemedel mot fetma kan hjälpa till att minska aptiten, öka mättnadskänslan eller minska upptaget av fett i kroppen och på så sätt bidra till viktnedgång. För att du ska uppnå bästa resultat ska dessa läkemedel användas i kombination med en hälsosam kost, beteendeförändringar och regelbunden fysisk aktivitet.
Din behandling är individuellt utformad och vilket läkemedel som är aktuellt för dig bestäms av din läkare. I många fall rekommenderar vi läkemedel som består av substansen semaglutid som ingår i gruppen av GLP-1 analoger, vilket är läkemedel som bland annat hämmar hungerkänslor och ger en ökad mättnadskänsla. Semaglutid ger ofta färre biverkningar, tillskillnad från den äldre generationers läkemedel mot viktnedgång och har goda resultat.
Hur tas läkemedlet?
Medicinen mot övervikt och fetma kan tas genom en injektion (spruta) eller i tablettform. Vilket sätt som används beror på vilket läkemedel du rekommenderas av din läkare. Även dosen och hur ofta du ska ta medicinen varierar. Det kan kännas ovant med injektion, men du behöver inte oroa dig; injektionen är väldigt enkel att använda på egen hand och du vänjer dig snabbt. Skulle du ha stora utmaningar med exempelvis spruträdsla är det bra att lyfta det med läkaren i ert första möte. Det finns alltid vårdpersonal att höra av sig till i tjänsten vid frågor.
Biverkningar
Alla läkemedel kan komma med vissa biverkningar. Vid läkemedelsbehandling för viktnedgång är det vanligt att känna av starka biverkningar i början av behandlingen samt när förändringar av dosen görs. Vilka biverkningar du kan få beror på vilken typ av läkemedel du tar. Men för de vanligaste läkemedlen som består av substansen semaglutid är de biverkningar som illamående, diarré, gasighet och ibland även kräkningar vanligt förekommande. Biverkningarna ger ofta med sig efter ett tag men kan även hålla i sig. Det är viktigt att du har en nära dialog med din läkare om vilka biverkningar du upplever.