Loppor behöver blod från så kallade värddjur för att föröka sig. Men inte för att överleva. De kan alltså hålla sig vid liv genom att suga blod från andra djur – eller människor.
Det finns över 2000 olika arter av loppor i världen. Av dem finns ungefär 55 stycken i Sverige. Vår vanligaste loppa är fågelloppan.
Fågelloppor (Ceratophyllus gallinae)
Vi kan komma i kontakt med fågelloppor på många sätt. När vi krattar löv, beskär buskar, har höns eller råkar gå nära ett fågelbo. Lopporna kan även ta sig in direkt i hus, via ventiler och öppna fönster.
Fågelloppor är också den vanligaste loppan på både hund och katt. Katter får ofta loppor när de jagar fåglar i deras bon. Lopporna följer med inomhus där de lämnar katten och istället ger sig på andra eventuella husdjur, men också människor.
Fågelloppor är som mest aktiva i april och maj.
Fågelloppor kan överleva i våra bostäder några veckor, men inte föröka sig. Det innebär att de dör ut efter en tid. I rumstemperatur dör de snabbare än där det är svalare, som i ventiler och sprickor i väggen.
Människoloppor (Pulex irritans)
Den här typen av loppa är sällsynt i Sverige, men finns på många ställen i resten av världen. Människoloppan trivs i fukt och smuts.
Igelkottsloppor (Archaeopsyllus erinacei)
En enda igelkott kan bära på tusentals med loppor. Lopporna kan hoppa till både människor och våra husdjur om vi kommer nära igelkottar och/eller deras bon. Det är vanligast att bli biten av igelkottsloppor mellan juli och oktober.
Hund- och kattloppor (Ctenocephalides canis och Ctenocephalides feli)
Både hundar och katter kan få olika djurloppor när de vistas utomhus. Men det finns också speciella hund- och kattloppor. Kattloppor är den vanligaste typen, som även hundar kan få. Kattloppor kan föröka sig, det vill säga bli fler, inomhus.
Strandloppa (Orchestia gammarellus)
Strandloppan, som egentligen är ett litet kräftdjur, finns på vissa sandstränder.
Loppor är hoppande insekter
Loppor är en typ av insekt. De är parasiter och beroende av blod från andra djur eller människor för att leva.