Hoppa till innehållet

Skägg som kliar? Det kan finnas många förklaringar!

Helskägg, mustasch, stubb och getskägg – ja, skägg kommer i alla tänkbara former. De flesta män får skägg under puberteten. Skägget är för många män en viktig del av utseendet, oavsett skäggets vara eller icke vara. Att forma sitt utseende med hjälp av skäggfrisyrer, timmers och annat kan vara roligt och spännande, men precis som med resten av kroppen kan skägget och huden kring skägget drabbas av besvär såsom klåda och utslag.

De flesta skäggbärare känner igen sig i att någon gång drabbas av irriterad hud eller andra besvär. Orsakerna till att du besväras av kliande skägg, utslag eller annat i och omkring skägget kan vara många. Här listar vi några vanliga orsaker till klåda i skägget.

Torr hud

En vanlig anledning till klåda i skägget är att huden är torr. Torr hud kännetecknas av fnasig hud, klåda och huden kan även kännas stram. Se över vad du använder för produkter i ansiktet och byt ut uttorkande produkter mot skonsam rengöring såsom skäggolja, och applicera återfuktande kräm regelbundet.

Skäggmjäll (mjälleksem)

Mjälleksem ger rodnad och fjällande hud och uppstår vanligtvis i hårbotten, på ögonbryn, runt näsvingarna, bakom öronen och på andra platser på kroppen med många talgkörtlar. Huden under skägget är ett sådant område som kan drabbas av mjälleksem. Besvären går oftast över av sig själv utan behandling efter ett par veckor. Om besvären inte ger med sig kan mjälleksemet bero på en svampinfektion och behandling kan då behövas. Besväras du av mjäll i skäggområdet kan du rådfråga en läkare för bedömning.

Man med mustasch

Svampinfektion

Svampinfektioner kan uppstå på huden och kan även uppstå i  hårbotten och skägget. En svampinfektion på huden under skägget ger fjällande hud, röda utslag och kan även ge klåda och ibland leda till kala fläckar. Svampinfektioner i skägget ger ofta med sig av sig själv efter ett par veckor. Om besvären är långdragna kan du prova att använda lokalverkande svempdödande salva som går att köpa receptfritt på apotek. Blir du inte av med besvären kan du kontakta en läkare för att få behandling av besvären.

Inåtväxande hårstrån

Om du länge haft renrakat skägg kan du uppleva klåda när du låter skägget växa ut. Det beror på att huden inte är van vid den nya “miljön” och hudens fettlager och hårsäckar har inte hunnit vänja sig. I det här stadiet är det vanligt att få besvär med inåtväxande hårstrån, vilket kan klia och ge små röda utslag. Tills dess att huden har vant sig vid den länge skäggväxten kan du massera huden försiktigt med en skäggborste och regelbundet återfukta huden med hjälp av skäggolja och/eller mjukgörande kräm.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med rådgivning, bedömning och behandling av våra läkare vid hudbesvär. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Svinkoppor under skägget

Svinkoppor orsakas av en bakteriell infektion. Svinkoppor ger utslag som till en början är små och röda och sedan utvecklas till små varfyllda blåsor. När utslagen torkat bildas en liten gulaktig skorpa ovanpå utslaget. I och omkring den små röda utslagen/blåsorna kan rodnader uppstå och huden bli glansig. Genom att rengöra huden regelbundet minskar du risken för att bakterierna ska sprida sig och ge fler utslag. Du kan även använda receptfri klorhexidinlösning på hudområdet.

Om besvären med svinkoppor inte ger med sig, såren inte läker, ökar i omfång eller du om du även får feber kan antibiotikabehandling behövas och du ska då kontakta vården.

Ibland kan man drabbas av en djupare bakteriell infektion under skägget, detta kallas sycosis barbae och ger svullnad, akne-liknande utslag, kraftig rodnad och en brännande känsla. Detta är svårbehandlat och kräver ofta långvarig antibiotikabehandling. Misstänker du att du drabbats av detta ska du söka vård hos läkare och be om remiss till hudläkare.

Akne

Besväras du av finnar i ansiktet, lokaliserade under och omkring skägget kan du ha akne. Finnar försvinner ofta av sig själv, men om du har finnar som inte ger med sig, återkommer och besvärar dig kan du får bedömning och behandling av läkare för att bli av med besvären.

Förebygg besvär med hjälp av skäggvård

Vissa skäggbesvär som torr hud och inåtväxande strån går att delvis förebygga på egen hand. Precis som med övrig hud på kroppen behöver huden under skägget lite omvårdnad och uppmärksamhet.

Produkter som kan vara användbara:

  • Skonsam rengöring: En skonsam rengöring kan både ha en mjukgörande effekt på huden samt hjälpa till att hålla hud och skägg rent från smuts och partiklar som kan irriterad huden.
  • Skäggolja: Mjukgör både hår och hud vilket kan förebygga torr hud.
  • Skäggborste: En skäggborste kan vara behjälplig för att både snygga till skägget och massera huden under skägget och öka blodcirkulationen.
  • Skäggbalsam: Ett skäggbalsam kan hjälpa till att mjukgöra stråna i skägget och minska irritation och torra strån och hud.

Produkter för skäggvård finns att köpa på Apoteket. 

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskad av: Helena Irberger, Specialist i allmänmedicin, Doktor24

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen