Hoppa till innehållet

Getingstick: Så lindrar du smärtan

Getingar är kända för att orsaka smärtsamma stick. Getingstick kan vara obehagligt men är vanligtvis inte farligt. Om du blir stungen av en geting finns det några knep du kan ta till för att lindra symtomen.

Våra läkare och sjuksköterskor ger dig rådgivning, bedömning och behandling vid behov om du blivit stungen av en geting.

En geting sitter på ett blad

Hur får man ett getingstick?

Getingar är mest aktiva under sommarmånaderna och dyker vanligtvis upp i närheten av mat och dryck, som vid en picknick eller en sommarlunch i trädgården. När getingar känner sig hotade kan de reagera genom att sticka. Det är främst honorna som sticks, medan hanarna är ofarliga. Vanliga situationer där man kan råka ut för ett getingstick är:

  • När man äter eller dricker utomhus där getingar samlas
  • När man rör vid eller stör en getingbon
  • I närheten av söt eller klibbig mat, som exempelvis frukt eller läsk

Hur ser ett getingstick ut?

När du blivit stucken av en geting blir huden runt om kring sticket vanligtvis rött och svullet. I mitten av utslaget kan man vanligtvis tyda ett litet hål, där getingens tagg har stuckit dig.

Symtom på getingstick

Ett getingstick kan ge omedelbar smärta och obehag. Vanliga symtom när du blivit stungen är:

  • Rodnad och svullnad runt sticket
  • Klåda eller stickande känsla på och runt området
  • Mild till måttlig smärta
  • Ibland kan man uppleva mer allvarliga symtom såsom svimning, illamående eller andningssvårigheter. Dessa fall kan vara tecken på en allergisk reaktion, då ska du uppsöka vård omgående.

Allergi mot getingar

Ungefär en procent av befolkningen i Sverige beräknas vara allergiska mot getingstick eller ha insektsallergi. Att vara allergisk mot getingstick innebär att kroppens immunsvar reagerar överdrivet på getingens gift vilket kan leda till kraftiga allergiska reaktioner. Några vanliga tecken på att man är allergisk mot getingstick inkluderar:

  • Omedelbara reaktioner: En svår allergisk reaktion kan inträffa inom några minuter efter att man blivit stucken av en geting. Det kan inkludera starka smärtor, ökad svullnad runt sticket och en brännande känsla på huden.
  • Systemiska reaktioner: Allvarliga allergiska reaktioner kan påverka hela kroppen. Symtom kan omfatta svårigheter att andas, yrsel, snabb hjärtrytm, illamående eller kräkningar.
  • Anafylaktisk chock: Det mest allvarliga allergiska tillståndet är anafylaxisk chock, som kan vara livshotande om den inte behandlas omedelbart. Det kan inkludera svårigheter att svälja eller andas, kraftig domning eller stickningar, medvetslöshet och kraftig blodtrycksfall.

Om du upplever någon av ovanstående symtom efter att ha blivit stucken av en geting, är det viktigt att du söker vård omgående på närmaste akutmottagning. Det är också klokt att konsultera en läkare om du misstänker att du är allergisk mot getingstick, så att du kan få rådgivning om förebyggande åtgärder och eventuell behandling.

Lindra symtomen efter getingstick

För att lindra obehaget efter ett getingstick kan du prova att:

  1. Ta bort getingens gadd – Om gadden är kvar i huden bör den försiktigt tas bort med en pincett eller fingernaglar. Var noga med att inte klämma på gadden då du riskerar att utsöndra mer gift.
  2. Kyla området – Applicera en kall kompress eller en ispåse på sticket för att minska svullnad och lindra smärta.
  3. Använd receptfria salvor eller krämer – Det finns många receptfria krämer och salvor som kan hjälpa till att lindra klåda och obehag. Titta efter produkter med ingredienser som hydrokortison eller antiinflammatoriska egenskaper. Rådfråga en läkare eller en farmaceut om vad som rekommenderas för dig.
  4. Ta smärtstillande medicin – Om smärtan är svår kan du prova att ta receptfria smärtstillande läkemedel som ibuprofen eller paracetamol enligt anvisningar.

När ska man söka vård?

I de flesta fall är getingstick ofarliga och symtomen försvinner inom några dagar. Men det finns situationer då det är viktigt att söka medicinsk hjälp. Sök omedelbar vård om:

  • Du upplever en allergisk reaktion som svimning, andningssvårigheter eller svullnad i ansikte, läppar och tunga.
  • Du blivit stucken i munnen, halsen eller svalget.
  • Du får många stick från flera getingar samtidigt eller vid upprepade tillfällen.

Undvik getingstick

För att undvika smärtsamma getingstick kan du:

  1. Hålla mat och dryck täckt – Se till att mat och dryck är täckta när du äter utomhus för att undvika att locka getingar till dig.
  2. Håll dig lugn – Om en geting kommer i närheten av dig och försök att inte vifta med händerna då detta kan stressa getingen och göra att den sticker.
  3. Rensa bort getingbon – Getingar bygger bon i skyddade utrymmen, som till exempel under taknockar eller i marken. Se till att ta bort eventuella bon som kan finnas nära ditt hem.
  4. Undvik starka dofter – Starka dofter från parfymer, deodoranter och blommor kan locka till sig getingar. Använd neutrala dofter när du vistas utomhus.
  5. Sätt upp getingfällor – Det finns olika typer av getingfällor som kan hjälpa till att minska antalet getingar i din omgivning.

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkarepsykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning & rådgivning

Chatta med läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen