Hoppa till innehållet

Utökat samarbete mellan Apoteket och Doktor24

Möjligheten att hantera hela eller delar av ett vårdärende digitalt blir allt viktigare. Doktor24s patienter har sedan tidigare möjlighet att gå till Apoteket för provtagning och blodtrycksmätning. Nu utökas samarbetet genom att Apotekets kunder via Doktor24 kan förnya läkemedelsrecept direkt på apoteken.

– Genom Apotekets geografiska täckning och generösa öppettider har vi underlättat vardagen för patienter som behöver provtagning. Möjligheten att enkelt förnya läkemedelsrecept direkt på apoteken är en mycket uppskattad nyhet som också ökar den medicinska säkerheten. Om man av något skäl står utan livsviktiga läkemedel har ofta det enda alternativet hittills varit att söka sig till akuten, säger Tobias Perdahl, specialistläkare och verksamhetschef på Doktor24.

På remiss från Doktor24s läkare kan patienter genomföra olika kompletterande provtagningar. Resultatet rapporteras automatiskt till behandlande läkare på Doktor24 för vidare konsultation och eventuell åtgärd. Doktor 24s patienter kan som tidigare även få hjälp på vårdcentral eller lab för nödvändig provtagning.

Apotekets kunder kommer att kunna kontakta Doktor24 via både appen Mitt Apotek och apoteket.se för rådgivning och behandling. En nyhet i samarbetet är att kunder som ska hämta ut läkemedel, men där det visar sig att receptet gått ut eller där maximalt antal uttag gjorts, nu snabbt och enkelt kan förnya sitt recept via Doktor24 direkt på plats.

– Vi vet att nästan tio procent av kunderna inte kan hämta ut sina läkemedel som de tänkt på grund av att receptet gått ut eller för att det inte finns fler uttag. Genom att utöka samarbetet med Doktor24 ser vi till att kunden slipper ett ofrivilligt uppehåll i sin behandling vilket också bidrar till en bättre följsamhet till behandling, säger Caroline Pettersson, chef för Sortiment på Apoteket.

Samarbetet mellan Apoteket och Doktor24 grundar sig i en gemensam syn på att både digitala vårdgivare och apotek har en viktig roll att spela som komplement och avlastning till den traditionella hälso- och sjukvården.

– Genom att koppla samman digital vård med andra viktiga aktörer i hälso- och sjukvårdens ekosystem skapar vi en ännu mer patientnära och tillgänglig vård. Fler vårdärenden kan då klaras utan besök på vårdcentralen. Det är bra för patienten och avlastar den ansträngda primärvården. Vårt samarbete med Apoteket är en viktig milstolpe i den utvecklingen, säger Daniel Lillienau, VD på Doktor24.

Läs mer om samarbetet

För mer information kontakta:

Sara Dannborg

Direkt: +46 (0) 73 982 58 42

E-post: sara.dannborg@doktor24.se

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen