Hoppa till innehållet

Sydsvenskan: ”Rusning efter antikroppstest på Malmöapotek”

Ur Sydsvenska 2020-05-30:

”Ett snabbt stick i fingret och en droppe blod tränger ut. Sedan inleds väntan, från några minuter upp till ett par timmar, på resultatet.
– Jag hoppas såklart att det är positivt, säger Göran Sörensson, en av de första Malmöbor som på lördagen lät testa sig för coronaviruset på apoteket Gripen.

Malmö är först ut när nätläkarföretaget Doktor 24 i samarbete med Apoteket på lördagen lanserade antikroppstester för coronaviruset. Stockholm och Göteborg följer efter i nästa vecka.

– Vi siktar på att få ut antikroppstester på så många apotek som vi kan runt om i landet. Men mindre apotek kommer inte att kunna testa, säger Tobias Perdahl, medicinskt ansvarig och vice vd på Doktor 24.

Han understryker att testet inte talar om huruvida man är sjuk i covid-19.

– Testet är till för att fastställa om man har antikroppar.

Den som gör testet måste vara symptomfri sedan 48 timmar. Tid bokas via Doktor 24:s app eller hemsida där man också får svara på frågor om sin hälsa. Efter sticket i fingret tas två bilder på testkitet med mobilkamera. Bilderna skickas sedan till Doktor 24 som analyserar resultatet. En länk skickas genom ett sms och därefter får testpersonen en bedömning av läkare eller sjuksköterska.

De som testar sig uppmanas att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Även om man får ett positivt antikroppssvar kan vi inte säga att man är immun, eller hur länge immuniteten kan hålla i sig, säger Tobias Perdahl.”

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen