Hoppa till innehållet

Så ska du agera när du får svar på ditt antikroppstest

Ur Mitt i Stockholm 2020-06-17:

När regionen öppnade upp för gratis antikroppstest kastade sig stockholmarna på bokningen. Att få en tid kan därför dröja.
Är du ute efter ett snabbare test finns det privata aktörer. Men är det säkert? Och hur ska jag agera om jag får ett positivt provsvar?
Smittskyddsläkare Per Follin reder ut.

När Region Stockholm öppnade upp för gratis provtagning av covid-19 för alla stockholmare på måndagen var det extremt högt tryck på appen Alltid öppet, där provtagningen bokas. Så pass att appen kraschade och att den under kvällen och natten fick stängas av helt för att uppgraderas.

Men under det här veckan finns det endast kapacitet för 10 000 tester, det gäller både för pågående smitta och för antikroppstest, alltså för att veta om man redan har haft covid-19. Framöver kommer kapaciteten att utökas.

Ska man iväg på semester, och vill få till ett snabbare alternativ och är beredd att betala för det, går det fortsatt att göra antikroppstest på privata mottagningar.

Till exempel kan man få tid redan samma dag på Doktor24 som nyligen öppnade upp för provtagning på flera apotek runtom i länet. Testet, ett blodprov som görs med ett stick i fingret, kostar 690 kronor och inom 24 timmar får man provsvaret.

– Testet har mycket hög specificitet vilket krävs för ett tillförlitligt resultat, och testningen genomförs också i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Jonathan Ilicki, läkare på Doktor24.

 

Läs hela artikeln: 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen