Hoppa till innehållet

Viktigt förriskgrupper att vaccinera sig

Influensan närmar sig och varje år drabbas tusentals svenskar med symtom som hög feber, huvudvärk, torrhosta och muskelvärk.

Det är viktigt att personer som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig, som exempelvis personer med kroniska sjukdomar, äldre och gravida.

– Tillhör du en riskgrupp är det mycket viktigt att du vaccinerar dig mot influensa, särskilt med tanke på att vi är mitt i en pågående pandemi. Personer med underliggande sjukdomar är extra utsatta för infektioner som tyvärr kan medföra följdsjukdomar som lunginflammation och som kan ge allvarliga komplikationer, i värsta fall med dödlig utgång. Utöver att minska risken för att insjukna i influensa och bli svårt sjuk och därmed behöva vård så hjälper du då också till med att inte ytterligare öka belastningen på en redan ansträngd sjukvård, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24.

 

Statistik visar att närmare 90 procent av dödsfallen som orsakas av virussjukdomen inträffar hos personer som är över 65 år.

– Det varierar över landet hur många i riskgrupperna som vaccinerar sig. I Region Jönköping vaccinerade sig 63 procent i riskgruppen förra säsongen, i Västernorrland bara 36 procent. Av de som är under 65 år och tillhör en riskgrupp är tyvärr siffran ännu lägre, fortsätter Rolf Gustafson.

 

Doktor24 och Apoteket erbjuder alla riskgrupper i Stockholm och Uppsala fri vaccination mot influensa. I övriga landet finns det möjlighet att vaccinera sig på ett 60-tal apotek där riskgrupper prioriteras under november månad.

Till riskgrupperna tillhör personer som är 65 år eller äldre och gravida efter vecka 16. Det är även angeläget att personer under 65 år med någon av följande sjukdomar eller besvär skyddar sig mot säsongsinfluensa: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, diabetes mellitus (både typ 1 och typ 2), kronisk njursvikt, kronisk leversvikt, extrem övervikt, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. Om man bor med någon som tillhör en riskgrupp är det också viktigt att vara vaccinerad för att minska risken för smitta. Likaså om man arbetar inom vård och omsorg nära patienter och/eller omsorgstagande med ökad risk för influensa bör man vara vaccinerad. I dessa fall är vaccinet inte kostnadsfritt men i de flesta fall utgår ersättning från arbetsgivaren.

 

– Vi ser en stor möjlighet att bidra till en ökad täckningsgrad för vaccination av riskgrupper. På Apoteket träffar vi regelbundet dessa personer under året när de besöker oss för att hämta ut sina mediciner och det är ju väldigt smidigt att kunna vaccinera sig samtidigt som man utför sina andra ärenden hos oss. Tillsammans med Doktor24 hjälper vi gärna fler regioner att tillgängliggöra denna möjlighet, säger Lotta Haleen, ansvarig för hälsotjänster på Apoteket.

 

Doktor24:s erfarna sjuksköterskor genomför vaccination via drop-in på 60 apotek runt om i landet. Vissa apotek erbjuder även tidsbokning, läs mer på www.doktor24.se

 

För mer information:
Charlotte Jorlén, presskontakt Doktor24, charlotte.jorlen@doktor24.se, tfn 0790 68 36 23
Magnus Frisk, presschef Apoteket, magnus.frisk@apoteket.se ,tfn 010-447 52 00

 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen