Hoppa till innehållet

Mer socialt att arbeta digitalt än på vårdcentral

Digital vård är verkligen i ropet. Patienter som provat hyllar smidigheten och tidsbesparingen och på många håll i landet pågår stora satsningar på att effektivisera och digitalisera hela vårdkedjan, från första symtomkoll till läkarbesök och specialistvård. Samtidigt undrar många hur det faktiskt fungerar att ta emot patienter digitalt.

Vi fick en pratstund med Emma Sist, specialistläkare i allmänmedicin som sedan februari 2019 kombinerat sitt arbete på Capio Läkargruppen med att arbeta via datorn på Doktor24.

-Många har åsikter om digital vård och jag ville själv se hur det fungerar och hur det är att jobba digitalt. Att det blev just Doktor24 beror på att man har ett tydligt patientfokus och ett bra framtidstänk med bland annat AI-triagering [vårdbehovsbedömning innan läkarbesök] som är en stor hjälp i vårt arbete.

Nu när du arbetat ett tag på Doktor24, vad vill du säga till dem som tvivlar på att ni gör någon nytta för patienten?

– Jag tycker att de själva ska prova så kan de jämföra kvaliteten i handläggning, patientsäkerhet och väntetiderna med en vanlig vårdcentral. Patienten kan snabbt få hjälp av oss med många lättakuta ärenden samt snabb hänvisning eller remiss vidare till rätt vårdaktör vid mer komplex problematik.

På Doktor24 utvärderas läkarnas arbete kontinuerligt och man har ofta uppföljning för att ge återkoppling på sådant som kan förbättras eller utvecklas. Bolaget har strikta riktlinjer och minsta avvikelse upptäcks och följs upp direkt.

– Att man jobbar så ambitiöst med uppföljning och återkoppling på vårt arbete känns både tryggt och utvecklande. Vi har Slack [chattbaserat verktyg för internkommunikation] som ger kollegial samhörighet samt är ett toppenbra forum för utbyte av erfarenheter i stort och smått, som en slags digital bakjour. Sen är det faktiskt mer socialt att arbeta hemifrån vid datorn än att sitta på rummet på mitt vanliga arbete!

Möjligheten att själv lägga upp sin arbetstid och ta ett pass när det fungerar i livspusslet är för många ett stort plus med att arbeta digitalt. Samtliga läkare på Doktor24, som till övervägande del är specialister i allmänmedicin, har kvar sin anställning i vården och arbetar deltid på Doktor24.

– Det är skönt att själv välja sin tid och kunna arbeta hemifrån. Att kunna gå ifrån familjelivet ett par timmar, sätta sig i ett arbetsrum hemma och hjälpa patienter runt om i hela Sverige känns mycket bra. Dialogen och tacksamheten från patienterna är bästa feedbacken! Pricken över i:et är att vi kollegor peppar varandra och utbyter erfarenheter på vår intern-chatt under passen, det är både lärorikt och trevligt.

Några avslutande ord?

– Jag hoppas att fler inser fördelarna med digitalt integrerad vård, verkligt digifysisk vård ger bättre uppföljning av patienterna och bättre kvalitet. Det är även ekonomiskt effektivt att koppla ihop digital och fysisk vård.

Tack Emma för pratstunden!

Text: Sara Dannborg.

För mer information:

Kommunikationschef Sara Dannborg
tel 0739-825842 sara@doktor24.se

Medicinsk chef Tobias Perdahl
tel: 070-6024523 tobias@doktor24.se

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen