Hoppa till innehållet

Doktorn.com: ”Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB”

Ur Doktorn.com:

”Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är en av de första aktörer som erbjuder allmänheten att boka tider för covid-19 testning. Man öppnar 30 maj i Malmö, Stockholm och Göteborg för att sedan bredda till resten av landet.

Det har varit stor efterfrågan från allmänheten att vilja testa om man har bildat antikroppar mot covid-19. Sverige har inte haft samma utbredda testning som andra länder, men nu erbjuder Doktor24 och Apoteket AB allmänheten möjlighet att testa sig.

Upplägget är:

  • Man ska ha varit symtomfri minst 2 dagar och det ska ha gått minst 7 dagar, men helst 2-3 veckor från sjukdomsdebut.
  • Man bokar provtagningen på Doktor24 mobil app.
  • Man går till det Apotek man valt för provtagning. Provtagning sker via stick i fingret.
  • Man får resultatet inom ett dygn via mobilappen, oftast snabbare eftersom testet bara tar 15 minuter för analys. Man kan efteråt chatta med sjuksköterska om man har frågor kring resultatet och vill ha rådgivning.
  • Testet kostar 690 kr.

– Vi följer kontinuerligt utvecklingen av CE-certifierade tester och använder det test som har bäst kvalitet och kan leverera de volymer som krävs, säger Tobias Perdahl som är vice vd och medicinsk chef på Doktor24.

Doktor24 har utvärderat flera tester och valt ut ett par som visat sig ha bra träffsäkerhet. En av testerna är Salocor från FindOut Diagnostic som har 94,9 procents sensitivitet (hur bra testet är på att fånga om en person bär på en antikropp), och 99,9 procents specificitet (hur bra testet är för att se om det är rätt antikropp).

– Det finns många tester på marknaden och alla håller inte måttet. Vi på FindOut känner oss trygga med vårt test som produceras i Finland och där man nyligen gjort en studie vid Yale University i USA på 1 892 covidpatienter och kontroller som validerade att Salocor håller hög tillförlitlighet, säger Denise Luxenburg Stuifbergen, vd på FindOut Diagnostic.

Testning erbjuds både till företag och privatpersoner. De apotek som börjar provtagning är Apoteket Gripen, Malmö, Apoteket C W Scheele i Stockholm samt Apoteket Nordstan i Göteborg. Sedan är det tänkt att spridas över Sverige via Apotekets 60 hälsorum. Totalt har Apoteket AB 400 apotek över landet, men alla kommer inte att erbjuda covid-testning.”

Läs hela artikeln: 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen