Hoppa till innehållet

Doktor24 och Apoteket lanserar nya hälsotjänsten Allergikoll

Denna artikel handlar om en tjänst som Doktor24 inte längre erbjuder.

Det kan vara svårt att veta exakt vad man är allergisk mot när man upplever symtom för allergier såsom snuva, nysningar eller kliande i ögonen. Många allergier har dessutom andra symtom än rinnande näsa. Ungefär 30% av Sveriges befolkning har någon form av allergi(1).

– Det är många som går runt med allergisymtom men som inte kollat exakt vad det är de är allergiska mot. Med Allergikoll kan vi ställa en diagnos som i sin tur gör att det är lättare att hitta rätt och effektiv behandling, säger Joacim Stalfors, läkare medicinskt ansvarig på Doktor24.

Enligt Joacim är det också viktigt att de som har symtom, trots att de inte ligger i riskzonen för att utveckla en allergi, får råd om vad de kan göra och för att utröna vad symtomen beror på.

Allergikollen – så funkar det

Den som vill testa sig för allergier bokar en tid för provtagning via Doktor24:s hemsida eller mobilapp på en av Doktor24:s mottagningar på Apotek runt om i landet. Testet görs via ett stick i fingret och svaret kommer efter bara 20 minuter och visar om man har utvecklat antikroppar mot någon av de 10 olika allergener som testas. Om man har antikroppar och symtom talar det för att man har en allergi. Testet kan hjälpa till att identifiera vad en person kan vara allergisk mot. I samband med besöket ges råd om vad man kan göra för att minska sina besvär och eventuell behandling med receptfria läkemedel. Vid behov finns möjlighet att boka tid hos läkare för uppföljning och receptförnyelse. Visar det sig att man inte har en allergi kan man även få hjälp att lindra sina besvär.

I Allergikoll kan allergier för följande testas: björk, timotej (gräs), gråbo, väggört, olivpollen, kvalster, mögel, hund, katt och kackerlacka.

Vad är allergi?

Att vara allergisk innebär att du både har antikroppar mot ett specifikt ämne och får symtom när du utsätts för ämnet.

Då är du inte allergisk
1. En person som har symtom men inga antikroppar är inte allergisk, då kan det istället vara bra att undersöka vidare varför symtomen uppstår.
2. Har du antikroppar mot ett ämne men inte får några symtom när du utsätts för det är du inte allergisk.

Ärftlighet brukar spela in vid allergi och om en förälder är allergisk ökar risken för barnet att bli allergiker. Är båda föräldrarna allergiker ökar risken kraftigt för att barnet ska bli allergiker.

För mer information kontakta: Mira Lindahl, pressansvarig Doktor24, tel 070-48 90 84, mira.lindahl@doktor24.se

Om allergier (Astma- och allergiförbundet, Livsmedelsverket, 1177)

När immunförsvar reagerar på ämnen som är normalt ofarliga, men som för en person med allergi kan orsaka besvär uppstår en allergisk reaktion. De vanligaste allergierna i Sverige är pollenallergi, matallergi, pälsdjursallergi, kvalterallergi samt bi- och getingallergi.  Cirka 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon slags överkänslighet mot mat och ungefär 30% av Sveriges befolkning har någon form av pollenallergi. De vanligaste pollenallergierna är gräspollen, björkpollen och gråbo.

1 Astma- Allergiförbundet besökt februari 2022

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen