Hoppa till innehållet

Antikroppstester på utvalda apotek

Doktor24 och Apoteket erbjuder tillsammans antikroppstester på utvalda apotek i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tobias Perdahl medicinskt ansvarig på Doktor24 svarar nedan på vilken nytta testerna gör, dess säkerhet och vilka rekommendationer som gäller efter man fått sitt resultat.


Vad kan man få för svar om man tar ett antikroppstest?

– Genom att ta testet får man svar på om man har antikroppar eller inte mot covid-19. Svaret visar om man har IgM-antikroppar eller IgG-antikroppar. Vilket betyder det tidigare (IgM) respektive senare (IgG) immunsvaret efter en covid-19 infektion.

 

Varför är det bra att ta ett antikroppstest?

– Många är intresserade, vissa är oroliga, och vill få svar om exempelvis förkylningen tidigare i våras verkligen var covid-19 eller inte, och huruvida man har antikroppar just nu. Det vi vet är att de allra flesta utvecklar antikroppar efter man haft covid-19, det är mer ovanligt att man som individ inte gör det. Det vi även vet från tidigare coronavirus som orsakar vanliga förkylningar är att man får en tydlig immunitet en tid efteråt. Det är därför stor sannolikhet att om man har antikroppar mot viruset SARS-CoV-2 så har man också utvecklat en immunitet, alltså ett skydd mot en ny covid-19 infektion.

 

Hur starkt är skyddet?

– Hur pass starkt skyddet är och hur länge det sitter i vet vi inte idag med säkerhet. Men det görs mycket studier på just detta och det bör inte dröja länge innan studierna visar på hur starkt immun man har och hur länge det varar.

 

Är resultatet från testerna tillförlitliga på individnivå?

– Det finns en hel del snabbtester på marknaden och tidigare kom det många snabbtester som inte höll kvalitet, så vissa typer av snabbtester ska man inte göra – framför allt inte tester för självanalys. Dock har det kommit ut fler tillförlitliga och kvalitativa tester på marknaden. Vilket är ett resultat av att flera stora medicintekniska bolag har lagt ner mycket tid och resurser på att ta fram kvalitativa test.

De tester som Doktor24 använder har en god sensitivitet och specificitet inte minst för att de fångar upp och identifiera rätt antikroppar enligt valideringsstudier. Gällande de tester vi använder har vi nära dialog med Folkhälsomyndigheten om vilka tester vi använder.

 

Finns risk för falsk säkerhet om man testat positivt?

– Vi kommunicerar tydligt att även om man har antikroppar så ska man inte ändra sina säkerhetsrutiner och vara noga med att följa allmänna riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Det betyder väldigt konkret att får man exempelvis en förkylning trots att man har antikroppar, så ska man hantera det som om det skulle kunna vara covid-19. Vi vill poängtera att det är väldigt få som har antikroppar, vi pratar om några enstaka procent. De flesta får ett negativt resultat vid testningen, dvs att man inte har antikroppar. Det blir också en väldigt tydlig påminnelse för de allra flesta om att förhålla sig till de riktlinjer som finns.

 

Kan man använda resultatet av testerna till mer?

– Vi avser att förse Folkhälsomyndigheten med den data de är intresserade av för att de ska kunna följa immunitetsutvecklingen i Sverige och hur immuniteten ser ut över tid i de olika regionerna.

 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen