Hoppa till innehållet

Födelsemärkeskoll på fler mottagningar runt om i landet

Denna artikel handlar om en tjänst som Doktor24 inte längre erbjuder.

Födelsemärken finns överallt på huden och de flesta är helt ofarliga, men om födelsemärken ändrar karaktär, eller om en hudförändring tillkommer, är det bra att kolla upp detta. Tecken att vara uppmärksam på är om en hudförändring ändrar skepnad i färg eller form, börjar klia, blöda eller orsakar andra besvär. Då kan det vara läge att få det undersökt med hudmikroskop (dermatoskop) som finns på flera av Doktor24:s mottagningar på Apotek runt om i landet.

– Alla bör hålla koll på sina födelsemärken. Ändras de ska man låta ett proffs titta på dem. Vi kan idag snabbt bestämma vad som är farligt, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

 

Så funkar Födelsemärkeskoll 

Vid ett besök fotas ett födelsemärke eller annan typ av prick med ett så kallat hudmikroskop (dermatoskop). Dermatoskopi är ett viktigt redskap för bedömning av framförallt hudtumörer då små förändringar upptäcks tidigt och sannolikheten för rätt diagnos ökar. Bilderna bedöms sedan av en läkare med mångårig erfarenhet inom dermatologi och inom fyra dagar får patienten svar och kan ställa frågor till läkaren. Vid behov får patienten en remiss till rätt vårdinstans för att ta ärendet vidare.

 

– Rådfråga alltid sjukvården om du är orolig, om du får en ny fläck eller om du har en fläck som ändrat utseende, fortsätter Joacim Stalfors.

Önskar du hjälp med att bedöma vilka hudförändringar som bör undersökas eller har du fler än en hudförändring rekommenderar vi att du tar kontakt med din vårdcentral/hälsomottagning.

 

5 solsäkra råd 

I somras publicerade Strålsäkerhetsmyndigheten en rapport som visar att hudcancerfall per invånare i Sverige ökar och att vi snart är uppe i Australiens nivåer. Solen är livsviktig för oss – var gärna i solen men sola smart.

 

  • Anpassa solexponeringen efter din hudtyp och undvik att bränna dig.
  • Undvik solen mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast.
  • Var noga med att skydda huden med solskydd, tätt vävda kläder och hatt.
  • Solen hjälper kroppen att producera D-vitamin men att exponera ansikte och armar 15–30 minuter per dag räcker för att få maximal D-vitaminproduktion.
  • Solande i solarium ska undvikas. Det ökar risken för hudcancer och påskyndar hudens åldrande. Solariebrunhet skyddar inte mot solens skadliga effekter.

 

– Många tänker inte på om eventuella prickar funnits på huden från början eller om de ändrat form och skepnad. Bästa sättet att upptäcka hudförändringar är att undersöka sin hud regelbundet, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

 

5 steg – så kollar du dina prickar 

  • Undersök både framsidan och baksidan av kroppen framför en spegel.
  • Böj armbågarna, titta noga på underarmarna, baksidan av överarmarna och handflatorna.
  • Titta på fötterna, mellanrummen mellan tår och fotsulorna.
  • Undersök nacken och hårbotten med en handspegel.
  • Kolla rygg och rumpa (också enklare med en handspegel framför större spegel).

 

Om hudcancer (1177)

De tre vanligaste formerna av hudcancer är skivepitelcancer, basalcellscancer och malignt melanom. Alla tre kan orsakas av solens utravioletta strålar som gör att hudens celler börjar dela sig. Malignt melanom uppstår i hudens pigmentceller och beror oftast på att du har bränt dig i solen flera gånger är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att du har bränt dig flera gånger i solen. Skivepitelcancer kan du få om du har varit mycket i solen under livet, även om du inte har bränt dig Basalcellscancer, även kallat basaliom sprider sig oftast inte till andra delar av kroppen, men cancertumörerna kan växa och förstöra frisk vävnad intill.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen