DN: ”Ännu en apotekskedja börjar sälja antikroppstester”
Ytterligare en apoteksaktör börjar sälja antikroppstester för coronaviruset. I samarbete med Doktor 24 startar Apoteket sin verksamhet i Malmö i helgen – sedan följer andra orter efter.
– Vi hoppas få ut det här på många av de 400 apotek som finns runt om i landet, säger Tobias Perdahl, vice vd på Doktor 24.
Häromdagen meddelade Apotea att man på måndag börjar sälja antikroppstester via nätet, med hjälp av det svenska företaget Werlabs som arbetar med olika typer av hälsokontroller.
Nu följer Apoteket efter i samarbete med nätläkarföretaget Doktor 24. Från och med i morgon, lördag, startar den första testverksamheten på Apoteket Gripen i Malmö och på måndagen kan man även ta tester på Apoteket C W Scheele i Stockholm och Apoteket Nordstan i Göteborg.
Rent praktiskt går det till som så att man bokar en tid via Doktor 24:s app eller hemsida, där man samtidigt får svara på en del frågor om sin hälsa.
– Ur smittsamhetsperspektiv är det viktigt att man inte har några som helst symtom för att få göra testet. Testet är inte till för att diagnosticera covid-19, utan för att fastställa om man har antikroppar, säger Tobias Perdahl som är vice vd och medicinsk chef på Doktor 24.
Sedan går man till något av Apotekets testställen och tar ett kapillärt blodprov genom ett stick i fingret. Därefter tar det mellan 15 minuter och en timme innan man får svar i textform via appen.
Testet kostar 690 kronor.
Planen är att rulla ut testverksamheten på ett stort antal av Apotekets butiker runt om i landet.
– Vi har ju verksamhet redan nu på drygt 60 hälsorum på apoteken i Sverige. Ambitionen är att få ut det här på betydligt fler. Vi har 400 apotek runt om i landet, men alla kommer inte att kunna göra testerna.
Doktor 24 har i nuläget kapacitet att göra tusentals tester.
– Vi kommer snabbt att komma upp i tiotusentals tester per vecka.
Enligt Doktor 24 är testerna ce-certifierade, godkända av ett oberoende certifieringsorgan som har kontrollerat säkerhet och prestanda. Just nu använder de sig av två olika tester, Noviral och Salocor, men de kommer att bytas ut framöver.
– Vi kommer inte att bestämma oss för ett test, utan vi håller stenkoll på vilket test som håller bäst kvalitet och där leveransförhållandena är bäst, säger Tobias Perdahl.
Salocor har 93,7 procents sensitivitet (hur bra testet är på att fånga om en person bär på en antikropp), och 99,9 procents specificitet (hur bra testet är för att se om det är rätt antikropp). Noviral har 93,1 procents sensivitet och 99,2 procents specificitet.
– De vi kommer få in framöver kommer att ha 96 procent sensivitet och 100 procents specificitet.
Han menar att Noviral och Salocor nästan är hundra procent tillförlitliga, men att det för alla tester är viktigt att ta dem en viss tid efter att man är symtomfri för att det ska vara tillförlitligt.
– Testerna är så bra att det är ytterst osannolikt att man får ett falskt positivt svar.
Men eftersom det fortfarande kvarstår många frågetecken kring immuniteten uppmanas de som testar sig att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
– Vi kan inte säga att man är immun, eller hur länge immuniteten kan hålla i sig, även om man får ett positivt antikroppssvar.
Testresultatet journalförs i ens patientjournal så att andra vårdgivare i Sverige kan se resultatet. Folkhälsomyndigheten kommer även att ta del av resultaten på gruppnivå, eftersom det kan ge en fingervisning om hur många som är immuna i en befolkning.