Hoppa till innehållet

Apoteket och Doktor24 lanserar digital blodtrycksbehandling

Högt blodtryck är en av våra vanligaste folkhälsosjukdomar och kan leda till stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och njursjukdom. Högt blodtryck är den vanligaste behandlingsbara riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom vilket i sin tur är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu lanserar Apoteket och Doktor24 tjänsten Blodtrycksbehandling – en digital behandling för personer med diagnostiserat högt blodtryck (hypertoni).

– Endast en femtedel av patienterna når sitt målblodtryck med traditionell vård. Det vill vi ändra på. Med tjänsten Blodtrycksbehandling skräddarsys behandlingen efter patientens behov. Patienten har kontinuerlig digital kontakt med vårdpersonal och tjänsten gör det möjligt för patienten att vara involverad i sin behandling och på ett enkelt sätt ta kontroll över sina värden, säger Joacim Stalfors, medicinsk chef på Doktor24.

I Sverige lever 1,8 miljoner svenskar med högt blodtryck – men eftersom symtomen sällan märks går många utan diagnos. Av de som får behandling når endast en femtedel ett välkontrollerat blodtryck vilket är betydligt sämre än våra grannländer

– Tjänsten är ytterligare ett steg i apotekets riktning mot ökat fokus på folkhälsa och specifika patientgrupper och passar alla som behöver sänka sitt blodtryck och samtidigt gillar att ha egen koll på sina framsteg, säger Karl Johan Ståhlberg, chef förskrivet och hälsotjänster på Apoteket.

Livsstilsrådgivning – en viktig del i blodtrycksbehandlingen

Endast tio procent av alla som behandlas för högt blodtryck förändrar viktiga riskfaktorer. Hälsosamma levnadsvanor avseende tobak, kost, fysisk aktivitet och alkohol är viktigt för att sänka blodtrycket och för att minska risken för följdsjukdomar. För att underlätta och stötta patienten att genomföra livsstilsförändringar finns även möjlighet till livsstilsrådgivning av sjuksköterska i blodtrycksbehandlingen.

– Förändring av levnadsvanor är en central del i behandlingen av högt blodtryck, lika viktig som läkemedel. I vissa fall handlar det om att få människor att välja mer hälsosamma levnadsvanor. För dessa patienter kan vår livsstilsrådgivning som ger individanpassade råd vara till hjälp, fortsätter Joacim Stalfors på Doktor24.

 

Blodtrycksbehandling – så funkar den

Blodtrycksbehandling är en kombination av egenvård och personligt stöd och uppföljning från vårdteam. I BIodtrycksbehandling samlas allt som rör patientens blodtryck på ett och samma ställe – från digitala vårdmöten och visuella översikter till att förnya och beställa läkemedel. Patienten mäter själv sitt blodtryck i lugn och ro hemma. Blodtrycksvärdet registreras i appen så att vårdpersonal kan kontrollera resultatet. Vid avvikande värden får patienten personlig uppföljning via digitala vårdmöten där behandlingen individanpassas.

  1. Patienten tar prover och träffar en läkare som undersöker om digital blodtrycksbehandling är aktuell.
  2. Tillsammans sätter patienten och läkaren upp en behandlingsplan med livsstilsförändringar och eventuell läkemedelsbehandling.
  3. Patienten mäter blodtrycket hemma och rapporterar in blodtrycksvärden i appen. En läkare gör kontinuerliga uppföljningar baserat på resultatet.

Blodtrycksbehandling är en behandling som riktar sig till personer mellan 40-65 år med diagnostiserat högt blodtryck.

Blodtrycksmätare på Apoteket

För att  kunna genomgå behandlingen behövs en CE-märkt  blodtrycksmätare för överarmen. Doktor24 och Apoteket AB erbjuder två godkända och användarvänliga blodtrycksmätare från tillverkaren Omron för de som genomgår behandlingen, med antingen automatisk eller manuell överföring av mätvärden till appen.

Mer information: Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor24, tel 073-982 58 42, sara.dannborg@doktor24.se

Om Doktor24

Doktor24 är digital vårdgivare som erbjuder vård genom chatt och video i din mobil eller dator. Doktor24 finns på plats med vårdpersonal i 60 hälsorum hos Apoteket AB runt om i landet där patienter kan få hjälp med ärenden såsom vaccinationer, blodtrycksmätning samt viss rådgivning och på några Hälsorum ges även möjlighet till provtagning. Tillsammans med Apoteket AB är Doktor24 Sveriges största vaccinatör. Doktor24 ägs av Investor, Apoteket, Stena Sessan och Ernström & Co.

Om Apoteket

Apoteket grundades 1971 och är ett statligt ägt företag med huvudkontor i Solna. Vi vill göra det enklare att må bra och erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och kvalificerade farmaceutiska tjänster till konsumenter, vård och företag. Hos oss möter du engagerade medarbetare med djup kunskap om läkemedel och hälsa. Vi har cirka 400 öppenvårdsapotek och 600 apoteksombud över hela landet. Vi finns även på flera av sjukhusens vårdavdelningar. Du kan besöka oss dygnet runt på apoteket.se och i appen Mitt apotek.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen