Hoppa till innehållet

Nyhet: Apoteket AB och Doktor24 i samarbete

Apoteket AB och Doktor24 har under en period testat möjligheten för Apotekets kunder att få sina recept förnyade på distans av Doktor24s läkare. Nu permanentas samarbetet och tjänsten införs på Apotekets nära 400 apotek över hela landet.

Samarbetet innebär att Apotekets kunder kan komma i kontakt med Doktor24s läkare för att få sitt läkemedelsrecept förnyat direkt på plats på apoteken. I utvärderingen av tjänsten har kunder och personal intervjuats samt processer och rutiner kontrollerats och säkrats. Lanseringen av tjänsten är igång och i april beräknas samtliga Apoteket ABs 394 apotek erbjuda sina kunder möjligheten att få läkarbedömning för förnyat recept direkt i mobilen.

– Vårt samarbete med Apoteket AB är en viktig milstolpe i vår strävan att bygga patientnära och tillgänglig vård i hela Sverige, säger Tobias Perdahl, specialist i internmedicin och medicinsk chef på Doktor24. På ett mycket konkret sätt underlättar vi vardagen och hjälper de som av olika skäl inte kan hämta ut sina, ibland livsviktiga, läkemedel. Det är inte ovanligt att patienter söker närakuter och akutmottagning för att få hjälp med recept och det är inte effektivt för patienten eller vården, säger Tobias Perdahl.

Samarbetet innebär att apotekspersonalen vid behov kan skicka ett sms till kundens mobil med en länk till Doktor24 där en chatt- eller videodialog med läkare inleds. Efter läkarkonsultationen kan kunden vanligtvis hämta ut sitt läkemedel direkt. Apotekets kunder kan också kontakta Doktor24 för rådgivning och behandling via appen Mitt Apotek och apoteket.se. Läkaren på Doktor24 bedömer i varje enskilt fall om receptet kan förskrivas. Doktor24 förskriver inte narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel och kan säkerställa provtagning och fysiska undersökningar genom samarbete med vårdgivare över hela landet, vid behov.

– Med den nya tjänsten för direkt kontakt med läkare kan vi hjälpa kunden att slippa ett ofrivilligt uppehåll i sin läkemedelsbehandling. Vi har testat tjänsten på flera apotek sedan i höstas och den har tagits emot mycket väl av våra kunder, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

I den kundundersökning som gjorts under testperioden ger 94 procent av de som provat tjänsten betyget 4 eller 5 av 5. Användarna är i alla åldrar och det är stor spridning på de läkemedelsrecept som förnyas.

– Det är fint att se att tjänsten används i breda kundgrupper och får höga betyg i alla ålderskategorier, vår förhoppning är att fler användargrupper upptäcker hur smidigt det är att träffa läkare digitalt, säger Daniel Lillienau, VD på Doktor24.

Samarbetet mellan Apoteket och Doktor24 grundar sig i en gemensam syn på att digitala vårdgivare och apotek har en viktig funktion som komplement och avlastning till den traditionella hälso- och sjukvården. Förutom hjälp med receptförnyelse kan patienter, efter remiss från Doktor24s läkare, genomföra olika kompletterande provtagningar på apoteken. Resultatet rapporteras automatiskt till behandlande läkare på Doktor24 för vidare konsultation och eventuell åtgärd. Doktor 24s patienter även vända sig till vårdcentral eller när-lab för nödvändig provtagning.

Mer om tjänsten

För att kunna förnya läkemedelsrecept behöver läkaren ta del av patientens sjukvårdsjournal eller NPÖ (Nationell patientöversikt) samt läkemedelsförteckning för att kunna säkerställa att patienten haft läkemedlet tidigare. Läkaren kan också beställa och kontrollera blodtryck eller blodprover på distans. Läkaren kan också uppmana patienten att kontakta sin vårdcentral om patienten till exempel inte varit på sitt årliga återbesök.

Möjligheten att förnya recept hos Doktor24 har flera restriktioner och gäller inte narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel. Receptförnyelse kan heller inte ske upprepade gånger utan kontakt med ordinarie förskrivande läkare.

Apoteket AB: Doktor 24 – Få hjälp dygnet runt

Apotekets pressmeddelande

För mer information kontakta:

Sara Dannborg

Direkt: +46 (0) 73 982 58 42

E-post: sara.dannborg@doktor24.se

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen