Aftonbladet: ”Psykologen – Så kan äldre känna sig mindre ensamma”
Äldre personer hör till dem som riskerar att bli svårt sjuka och dö i covid-19. Allra högst är risken för dem över 80 år. Äldre uppmanas därför vara extremt försiktiga och helst hålla sig hemma.
De rekommenderas undvika platser med många människor, som kollektivtrafiken, affärer eller apotek för att minska smittorisken.
Men hur kul är det egentligen att leva så isolerat?
– Här finns grupper som är känsliga för detta, som äldre som inte har så stort kontaktnät och inte har någon digital vana utan vars sociala kontakt är att gå ut och handla, säger Kerstin Jeding.
Hon är legitimerad psykolog och doktor i psykologi och arbetar hos Doktor24.
Många äldre lever ensamma
Vi behöver alla regelbundna aktiviteter och sociala kontakter för att må bra och detta är nu något som äldre riskerar att i hög grad gå miste om.
Vad händer med de äldre i en sådan extremt situation som nu råder – och vad oroar de sig för?
– Mycket kommer att handla om isoleringen, att de sociala kontakterna minskar. Men även de fysiska aktiviteterna minskar när man bara sitter hemma, säger psykologen.
För de allra flesta av oss som nu tvingas leva mer isolerat och exempelvis jobba hemifrån löser det sig i allmänhet med de sociala kontakterna. Men för den stora skaran pensionärer försvinner ytterligare kontaktytor.
– Det som vi drar bort nu är ju ännu mer av de regelbundna aktiviteterna, som att gå och handla, gå och spela bridge och gå på vattengympa.
Väldigt många äldre lever ensamma. Många av dem är kvinnor.
– De får inte längre ens den här sociala kontakten av att gå och handla och säga hej till kassörskan längre. Utan någon handlar åt dem och lämnar maten utanför dörren.
– De blir ännu mer isolerade. Det ökar risken för nedstämdhet.
Vad kan seniorerna göra för att känna sig mindre ensamma?
– Man måste hitta lite andra sätt att umgås. Social kan man vara på många sätt. Det är ju mer att den sociala kontakten behöver ske på andra sätt under den här perioden.
Umgås via nätet
Förutom att ringa till vänner och släktingar kan man försöka umgås mer med varandra via nätet – via chattar, sms, Facebook och andra sociala medier. Problemet är bara att många bland de äldsta inte har tillgång till den digitala tekniken eller behärskar den.
– Men väldigt många fler äldre än vi tror använder redan i dag en smartphone.
Kerstin Jeding rekommenderar alla seniorer som är uppkopplade att i högre grad använda sig av dessa vägar för sociala kontakter.
– Att få ett videosamtal är ju en mer mänsklig kontakt än att bara prata i telefon.
Vad kan vi andra göra – anhöriga, grannar och vänner – för att hjälpa våra äldre att känna sig mindre isolerade?
– Genom att hålla kontakten lite tätare än vi brukar, på sådana sätt som fungerar.
Det kan vara att man ringer till den äldre oftare. Man kan fråga om man kan hjälpa till med något, som att låna en bok på biblioteket. Eller hjälpa till att hitta något annat som personen kan fördriva tiden med hemma.
– Sedan gäller det att inte bli för fysiskt stilla av att vara inne. Det är viktigt att tänka på det sociala, men också att inte bli för stillasittande.
Viktigt att röra på sig
Att inte röra på sig ökar även det risken för nedstämdhet. Vi är ju inte förbjudna att röra oss utomhus. Så psykologen rekommenderar därför promenader.
– Äldre ska ju verkligen inte gå ut för att träffa andra. Men jag tänker att de kan gå ut med någon annan de känner och promenera – men hålla ett rejält avstånd från varandra för att undvika smittorisk.
Kerstin Jeding berättar om sin egen mamma och hur hon har löst frågan med isoleringen i hemmet. Hennes mamma är 85 år och brukade spela bridge fyra gånger i veckan, innan pandemin drabbade Sverige.
Nu spelar hon bridge online.
– Då sitter hon live och spelar bridge med andra människor över hela världen. Häromdagen spelade hon med en person från Kina, säger Kerstin Jeding.