Hoppa till innehållet

Aftonbladet: ”Få i riskgrupp vaccinerar sig – ”sorgligt” ”

Ur Aftonbladet 2020-11-03:

”Bara hälften av dem som tillhör en riskgrupp brukar vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Men i år är det särskilt viktigt att fler gör det, inte minst för att minska trycket på sjukvården.

Varje år dör uppemot 4 000 personer i förtid i säsongsinfluensa, varav 90 procent är över 65 år. Ändå är det många i den åldersgruppen som drar sig för att vaccinera sig.

– Det är lite sorgligt. Tittar man på statistiken för de som är över 65 år är det bara hälften och inte ens det som går och vaccinerar sig, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på vårdföretaget Doktor24.

Bara tio procent

Bland dem som är yngre än 65 år men som har en underliggande sjukdom, som till exempel kronisk hjärt- eller lungsjukdom, är det bara tio procent som vaccinerar sig. Om man har en underliggande sjukdom och insjuknar i influensa är risken att man drabbas av komplikationer som lunginflammation.

– Det är den vanligaste orsaken till influensarelaterade dödsfall.

Nu när spridningen av coronasmittan ökar är det extra viktigt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, anser Rolf Gustafson.

– Det är angeläget att man försöker hålla sig så frisk som möjligt så att sjukvården kan få arbeta i lugn och ro med covid-19.”

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen