Insektsbett

Om du får kliande utslag som uppstått plötsligt eller som uppträder med ojämna mellanrum kan ett insektsbett vara orsaken. Insektsbett kan ske varsomhelst på kroppen och det finns många olika insekter och kvalster som kan ge bettreaktioner. Vi människor reagerar väldigt olika på insektsbett. Oftast är det helt ofarligt men i vissa fall kan man reagera starkt på bett och behöva uppsöka akut vård.

Besväras du av insektsbett? Beskriv dina problem för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

De djur som kan ge bettreaktioner är många. Vanliga bett är myggbett och stick från getingar eller bin. Även loppor, kvalster och löss kan ge reaktioner vid bett. Loppor kan förekomma vid kontakt med husdjur eller fjäderfän i närheten, eller vid t.ex. införskaffande av gamla möbler. Vägglöss är sällsynta i Sverige men blir allt vanligare i och med att vi reser mer.

 

Symptom

Symtomen som utvecklas efter ett bett beror på hur din kropp reagerar på det gift som insekten utsätter dig för. Detta i sin tur kan bero på om du blivit utsatt för liknande bett förut. Den vanliga reaktionen på ett insektsbett är mild och brukar ge rodnad, svullnad och klåda.

Vissa människor reagerar dock mycket kraftigt på insektsbett, och då särskilt efter att ha blivit stuckna av getingar. I värsta fall leder det till en så kallad anafylaxi, en akut allergisk reaktion. Typiska symptom är då illamående, magsmärta, svullnad i ansiktet, andningssvårigheter och kraftiga ångestkänslor. Man kan då ibland ha lågt blodtryck också. Detta är ett mycket akut tillstånd som behöver omedelbar vård.

 

Vad kan jag göra själv

Vid enklare insektsbett kan man lägga is på bettet för att mildra reaktionen. Lokal salva som finns på apoteket brukar ge god effekt. Även allergitabletter, ofta av typen antihistaminer, kan hjälpa.

 

När bör jag söka vård

Om du får ovanliga utslag och undrar om de kan bero på insektsbett kan du kontakta oss på Doktor24 för rådgivning! Bra att fundera över innan är om du har husdjur, om du varit i kontakt med andra djur på sistone samt om någon annan i familjen har liknande utslag. Fota gärna dina utslag när de uppträder och försök komma ihåg vilken tid på året eller på dygnet de kommer.

Om du blir stucken av en geting eller ett bi och har en känd överkänslighet bör du genast uppsöka akut vård. Har du en adrenalinpenna hemma ska du använda den direkt. Är det första gången du reagerar kraftigt på ett sånt stick, med allmänpåverkan eller känsla av svullnad i mun eller luftvägar, ska du också omedelbart uppsöka akut vård.

 

Behandling

Ofta behandlas bettreaktioner bäst med lokal salva som kan innehålla kortison och ibland med salicylsyra. Antihistaminer är också en vanlig behandlingsform.

Vid allvarliga allergiska reaktioner ska man diskutera med läkare om att ha adrenalinpenna tillgängligt.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.