Symptom på eksem

 • Du har klåda och utslag i ansiktet, på halsen och övre delen av bålen eller arm- och knäveck.
 • Din hud är torr och fjällande.
 • Spädbarn får ofta rodnader och knottror på kinder och halsens sidor.
 • Barn kan få knottror och fjällig hud i armveck, knäveck, handleder och vrister.
 • Vuxna kan få kroniska handeksem samt eksem på huvudet, runt munnen, och halsen.

Vad kan jag göra själv?

Den grundläggande principen för att behandla eksem är att se till att huden inte blir torr!

 • Använd mjukgörande medel utan parfymer eller konserveringsmedel.
 • Smörj in hela huden flera gånger per dag.
 • Undvik att duscha för ofta.
 • Om du duschar eller badar kan du tillsätta badolja i vattnet eller i slutet av duschen.
 • Använd hand- och duschtvål med lågt pH-värde, runt 5,5.
 • Ha helst inte husdjur.
 • Undvik rökning.
 • Sol brukar hjälpa huden och hudläkare rekommenderar ofta solsemester.

 

När ska jag söka vård?

Om du har provat receptfri behandling men ändå har stora problem med dina eksem bör du söka vård. Det finns en rad olika behandlingar som hudläkare kan ordinera. Ibland vid akuta försämringar av kroniska besvär kan vissa patienter behöva läggas in på sjukhus för behandling.

Sök vård om du eller ditt barn drabbas av snabbt utbredande smärtande kupol-liknande blåsor som försvinner och övergår till sår och skorpor. Det kan vara ett herpesvirus som sprider sig och kallas för eczema herpeticum. Detta behöver behandlas akut.

Mindre akuta efterföljande besvär som ibland behöver vård är när man kliat så mycket på eksem att det blir infekterat med bakterier. Det kan då orsaka svinkoppor men också andra hudinfektioner som i vissa fall behöver särskild behandling.

 

Vad orsakar eksem?

Det vanligaste när man talar om eksem är atopisk dermatit eller atopiskt eksem. Då menar man ett kroniskt tillstånd som ses redan hos små barn, ofta under det första levnadsåret. Huden kan bli fläckvis torr, fjällande och kliande.

Atopiska eksem har en ärftlig komponent. Det betyder att barn till föräldrar med eksem har ökad risk att utveckla det själva. Det är också nära kopplat till allergier som pollenallergi men också astma förekommer oftare hos de med atopiska besvär. Exakt varför det är så vet man inte riktigt ännu.

Förutom arv spelar miljö en stor roll. Att vi idag i Sverige har väldigt hög levnadsstandard och rent i hemmet tros spela roll i den ökning av allergier och eksem som vi ser. Atopiska eksem brukar bli bättre med åldern.

 

Andra former av eksem

En annan typ av eksem som är vanlig är så kallade kontakteksem. Då drabbas den hudyta som exponerats för ett ämne som kroppen reagerar på, nickel och parfymämnen är typiska utlösande orsaker. Det är absolut vanligast att kontakteksem ger besvär på händerna. Kontakteksem ger en lokal inflammation i huden vid exponering för exempelvis fukt, starka kemikalier, torr luft eller användning av täta handskar. Den som lider av atopiskt eksem löper större risk att också få kontakteksem.

Det är vanligare med kontakteksem i vissa yrken; lokalvårdare, frisör, bagare och kock är några av de yrken där kontakteksem är något vanligare. I vissa fall kan det leda till att den drabbade behöver söka ett annat yrke.

Seborroiskt eksem (kallas även “mjälleksem”) är en annan eksemform som drabbar ungefär 10% av barn och vuxna. Områden som påverkas är ofta hårbotten (vanligt), ansikte och bål. Även så kallade intertriginösa delar drabbas ofta – där hud ligger mot hud, såsom mellan skinkorna, under brösten hos kvinnor etc. Hos spädbarn, där detta är vanligast, kallas det skorv. Det avtar sedan snabbt efter ett års ålder.

Man tror att seborroiska eksem påverkas av talgkörtlar, särskilda svampar som finns i anslutning till talg och även hormonnivåer i kroppen. Hos spädbarn kan man behandla skorv med barnolja på huvudet och tvättning med milt schampo. För vuxna finns särskilt schampo och andra lokala behandlingar för övrig hud som är drabbad.

 

Hur vanligt är eksem?

Så kallat atopiskt eksem förekommer i studier hos cirka 20% av skolbarn och hos vuxna cirka 2-10%. Atopiskt eksem tycks bli vanligare hos befolkningen, vilket går hand-i-hand med att allergier blir vanligare. Varför det är så är man ännu inte säker på. Kvinnor och män drabbas i lika stor utsträckning av eksem.

 

Vad händer i kroppen?

Ett atopiskt eksem kallas atopiskt för att det innefattar en felaktig aktivering av immunförsvaret, där kroppen bildar antikroppar (av typen IgE) mot ämnen i vår omgivning. Det kan vara födoämnen eller något annat. Det leder till inflammation, klåda och torr hud som inte fungerar som den barriär som den är tänkt att vara. Förutom att det finns ett genetiskt inslag tycks även miljöfaktorer spela in, såsom familjestorlek, rökning hos föräldrar, exponering för smuts och infektioner i spädbarnsålder etc.

 

Förebygga eksem

I vissa studier har man sett god effekt av att smörja spädbarn med mjukgörande medel över hela kroppen. Det har minskat risken att drabbas av atopiska eksem. Eksem är annars en kronisk sjukdom, men med god behandling kan man minska besvären mycket.

 

Hur är eksem relaterat till psoriasis?

Psoriasis är en annan inflammatorisk hudåkomma som idag anses vara autoimmun. Ibland kan utslagen vid psoriasis likna eksem men det är inte samma sjukdom.

 

Hur är eksem relaterat till ringorm?

Ringorm är en svampinfektion som ser ut som en rund fläck med en röd kant. Vanligt är att man får det från hudkontakt eller från ett husdjur. Det är alltså inget egentligt eksem. Däremot kan ett eksem ibland vara isolerat och cirkel-liknande till formen, det är då vanligt att detta misstas för ringorm.

 

Barn

Spädbarn, eller små barn upp till 1-2 års ålder, får oftast utslag på ansiktet och halsen och ibland på armarnas och benens sträcksidor. Utslagen kan vara vätskande. Blöjområdet brukar oftast vara utan utslag. Finns utslag här så kan det vara seborroiskt eksem.

När barnet är 3-11 år är det oftare torra utslag. Eksem i hudveck, eksem runt munnen, eksem på händer och fötter samt eksem på skinkor är vanligt.

Vanligen finns inget större behov av större utredning av eksem hos barn. Om du misstänker att ditt barn samtidigt har en födoämnesallergi kan det vara bra att träffa en barnläkare för att utreda närmare hur barnets allergi ser ut.

 

Gravid

Om du är gravid och behandlar dina eksem med kortisonpreparat bör du diskutera med din doktor om du behöver ändra något i din behandling. Det kan vara klokt att pausa eller begränsa användningen av såna preparat under din graviditet.

 

Referenser:

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.