Hoppa till innehållet

Artros

Artros, även kallad ledsvikt, är en vanlig ledsjukdom som drabbar framförallt äldre personer. Nästan var fjärde person över 45 år har artros.  Sjukdomen innebär förändringar i lednära strukturer (brosk, ligament, ledhinnor mm) som påverkar ledens rörlighet vilket ger svårigheter i att röra sig och ge smärta. Artros kan uppstå i alla leder, men är vanligast i knän, höfter, händer och rygg.

Våra läkare kan hjälpa dig med rådgivning, behandling och recept vid smärta orsakad av artros.

Artros är en vanlig sjukdom som oftast drabbar äldre personer, men även yngre personer kan få artros, särskilt om de har haft tidigare ledskador eller en ärftlig benägenhet. Kvinnor drabbas oftare än män av artros, speciellt i höft- och knäleder.

Att leva med artros kan vara en utmaning, men genom att ta hand om sina leder, motionera regelbundet och lyssna på kroppens signaler, kan man hantera och minska besvären som sjukdomen medför. Var noga med att kontakta en läkare om du misstänker att du har artros eller behöver råd om hur du kan bäst hantera dina symtom.

Faktorer som ökar risken för artros:

  • Åldrande: Risken för artros ökar med åldern då ledernas brosk naturligt bryts ner över tid.
  • Övervikt: Övervikt ökar belastningen på lederna.
  • Genetik: Vissa personer kan ha en ärftlig benägenhet att utveckla artros.
  • Tidigare ledskador: Skador på lederna kan öka risken för artros senare i livet, såsom korsbandsskador eller skador på menisken.

Om du upplever att du har smärta eller stelhet i lederna ska du ta kontakt med vården för att undersöka vad besvären beror på. Du kan vända dig till din vårdcentral eller en fysioterapeut.

Vid artros kan våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med recept och behandling med smärtlindrande läkemedel.

Sök vård

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Rådgivning & behandling

Sök vård

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen