Vissa kvinnor får besvär i flera år under klimakteriet, andra får inga besvär alls.
Innan klimakteriet är det vanligt med oregelbundna blödningar. En del kvinnor får kraftiga och utdragna menstruationsblödningar och andra får små, glesa blödningar. Det vanligaste är att blödningarna avtar i mängd och dessutom kommer mer sällan.
Besvärande svettningar och värmevallningar är vanliga. Detta beror på att kroppens termostat kommer i obalans i samband med de hormonella förändringarna. Intensiteten varierar från kvinna till kvinna. Hos vissa kan vallningarna störa nattsömnen. Besvären avtar gradvis och är ofta helt försvunna några år efter menopaus. Hos vissa kvinnor kan besvären vara i över tio år.
Ett par år efter att menstruationerna upphört blir slemhinnorna i urinröret och slidan tunnare och torrare. Detta kan leda till att det svider när man kissar, man kan få urinvägsinfektioner och känna ömhet och torrhet. Ibland uppstår småblödningar vid samlag.
Psykiska besvär som exempelvis depressioner är vanligare under åren innan och efter menopaus. Vissa blir mer irritabla. Sömnproblem uppträder ofta också under den här tiden i livet. Nattliga vallningar kan bidra till sömnproblem och torra slemhinnor i underlivet kan bidra till att sexlusten minskar.