Inom vården kallas ofta en lunginflammation för en pneumoni. Det finns en mängd olika bakterier och virus som kan orsaka en lunginflammation, och ibland förekommer blandinfektioner med både bakterier och virus.
Ofta är det bakterier du redan bär på och som förekommer naturligt i exempelvis munnen. Ibland får du dock i dig en större mängd bakterier som hamnar längre ner i luftvägarna och orsakar en inflammation av en del av en lunga, en hel lunga eller ibland bägge lungorna.
När du är som mest känslig för att bli sjuk vet man inte exakt. Det finns dock saker som kan göra dig extra känslig för att utveckla en lunginflammation:
- Försvagad hostreflex på grund av högt alkoholintag, hjärtsjukdom, stroke eller hög ålder.
- Rökning.
- Akut luftvägsinfektion på grund av virus, då kan en bakteriell infektion följa efter.
- Nedsatt immunförsvar eller nedsatt allmäntillstånd.
- Lunginflammation kan också utveckla sig hos i övrigt friska personer. Bland allvarliga lunginflammationer orsakas de flesta av bakteriegruppen pneumokocker.
- Hos patienter med KOL förekommer andra bakterier oftare som orsak.
Man brukar skilja på om du blir sjuk ute i samhället (hemma, på jobbet, på resa etc.) eller om du får en lunginflammation när du redan ligger på sjukhus. Vanligaste orsaken om du blir sjuk i samhället är en bakterie som kallas pneumokocker, men bakterier som mykoplasma, legionella med flera förekommer.
Du kan även få lunginflammation av influensavirus. Mässling är ett annat virus som tyvärr börjat dyka upp igen, och som kan ge lunginflammation i sig självt, eller leda till en lunginflammation orsakad av bakterier.
Om du vårdas på sjukhus och drabbas av en lunginflammation så finns det ytterligare några bakterier som man då brukar misstänka.
Hos personer med känt kraftigt nedsatt immunförsvar kan även vissa svampinfektioner ge lunginflammation.
Sjukdomsförlopp
Sjukdomsförloppet ser lite olika ut beroende på vilken bakterie eller virus som orsakat lunginflammationen. Normalt sett ger till exempel en lunginflammation orsakad av pneumokocker ett snabbt insjuknande med hög feber medan bakterien som heter mykoplasma ofta ger ett lite mer smygande och långdraget insjuknande med lägre feber och envis hosta.
Mykoplasmainfektion är ganska vanligt i åldrarna 5-40 och smittar mellan människor, men bara ungefär 10 % av de som smittas utvecklar en lunginflammation. Övriga drabbas i de övre luftvägarna, med irriterad hals och hosta.