Myggbett – Symtom och tips för att lindra klådan
Sommarsemester är en tid för avkoppling och njutning. Något som däremot kan störa din sommarsemester och ge klåda är myggan. Myggor och andra insekter kan orsaka klåda, svullnad och ibland även infektioner. I den här bloggartikeln kommer vi att titta närmare på symtomen av myggbett och ge dig tips för minska risken att få myggbett, samt delar med oss av tips på vad du kan göra när du ändå inte slipper undan.
Symtom på myggbett
När en mygga biter dig, injicerar den en liten mängd saliv i huden. Salivens huvudsyfte är att förhindra att blodet koagulerar och därmed göra det lättare för myggan att suga upp blodet. Det är myggans saliv som orsakar de obehagliga symtomen av myggbett. De vanligaste symtomen inkluderar:
- Klåda på och runt bettstället.
- Röd och svullen hud runt bettstället.
- En brännande känsla på bettstället.
- Ibland kan det även uppstå blåsor eller infektioner runt bettstället.
Tips för att lindra besvären av myggbett
Om du har blivit biten av en mygga och upplever irriterande symtom, finns det flera saker du kan göra för att lindra besvären. Här är några tips:
- Tvätta bettstället med tvål och vatten – Det hjälper till att rengöra bettstället och minska risken för infektion.
- Applicera kyla på bettstället – En kall kompress eller is kan hjälpa till att minska svullnaden och lindra klådan.
- Använd en antihistamin – Om du upplever en allergisk reaktion på myggbettet kan antihistamin hjälpa till att minska symtomen.
- Använd en kräm eller salva – Det finns många olika krämer och salvor som kan lindra klåda och svullnad från myggbett.
Undvik att klia på bettstället – Även om det kan vara svårt att låta bli att klia på bettstället, kan det göra besvären värre och öka risken för infektion.
Så skyddar du dig mot myggbett
Att lindra besvären av myggbett är en sak, men det är ännu bättre att undvika att bli biten i första hand. Här är några tips på hur du kan skydda dig mot myggbett under sommarsemestern:
- Använd insektsmedel – Det finns många olika insektsmedel på marknaden som kan hjälpa till att avskräcka myggor.
- Klä dig på rätt sätt – Om du vet att du kommer att vistas i områden med mycket myggor kan du klä dig på ett sätt som minskar risken för bett. Täck dina armar och ben med långärmade tröjor och byxor, och undvik att bära starka dofter som parfym eller hårspray.
- Installera myggnät – Om du bor på en plats där myggor är ett vanligt problem, kan du installera myggnät på dina fönster och dörrar för att hålla myggor borta från ditt hem.
- Undvik myggiga områden – Om möjligt, undvik att vistas i områden där myggor är vanliga. Myggor trivs i fuktiga områden och nära stillastående vatten, så se till att undvika sådana platser om du vill minska risken för bett.
Då ska du söka vård
De flesta fall av myggbett är ofarliga och kan lindras med enkla huskurer och tålamod. Men i vissa fall kan myggbett leda till infektioner eller allergiska reaktioner som kräver vård. Om du upplever något av följande symtom efter att ha blivit biten av en mygga, bör du söka vård omedelbart:
- Vid en kraftig allergisk reaktion, såsom svullnad i ansiktet, halsen eller tunga, andningssvårigheter eller yrsel.
- Du har en infektion som orsakar feber, illamående, kräkningar eller ger allmän sjukdomskänsla.
- Att bettstället är mycket rött, varmt eller ömt, eller som sprider sig till andra delar av kroppen.
Om du är osäker på om du behöver söka vård för dina myggbett, kan du rådgöra med din läkare eller vårdgivare för att få råd om lämplig behandling.
Få snabb hjälp – öppet livet runt
Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Rådgivning och behandling
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller