Hoppa till innehållet

“Kändes som att någon hällde frätande saltsyra på min bröstkorg.”

– I takt med att vi blir äldre eller att vi drabbas av sjukdomar som dämpar vårt immunförsvar ökar risken att viruset som ligger kvar från att vi hade vattkoppor som barn ”vaknar till liv” och sprider sig från ryggmärgen mot huden och orsakar bältros. Bältros drabbar oftast ett begränsat hudområde på en kroppshalva – som ett band eller bälte, säger Rolf Gustafson, läkare och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24.

Alla som någon gång i livet har haft vattkoppor kan få bältros. 99% av alla vuxna människor har haft vattkoppor tidigare i livet.

Bild: Rolf Gustafson, läkare och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24

Rolf är läkare och väl medveten om sjukdomen bältros. Ändå sköt han vaccinationen mot bältros framför sig. Något som han starkt ångrade sig när de första brännande blåsorna uppstod.

– Trots att jag genomlidit njursten och ryggoperationer är bältros det mest smärtsamma jag varit med om. Det kändes som att någon hällde frätande saltsyra på kroppen samtidigt som någon med hjälp av ett stämjärn och hammare försökte slå sig genom bröstkorgen. Det gjorde extremt ont, säger Rolf.

Komplikationer

Cirka 20 procent av de som fått bältros löper en risk att drabbas av det som kallas postherpetisk neuralgi (PHN), som är ett smärttillstånd i det drabbade hudområdet och som varar i minst 3 månader, ibland till och med årsvis. Det finns även risk för hjärnhinneinflammation. Första tiden efter det man drabbats av bältros finns också en förhöjd risk för stroke eller hjärtinfarkt.

– En del får ett smärttillstånd som sitter i mer än tre månader i hudområdet som drabbats. En slags fantomsmärta som känns som om man rullat sig i brännässlor eller värre än så. Har man otur kan man också bli blind som en komplikation av bältros i ansiktet, berättar Rolf.

Mer om bältros

Så känner du igen bältros

Bältros brukar börja som en brännande smärta på ett hudområde. Samtidigt kan du också uppleva en allmän sjukdomskänsla och kanske feber. Efter några dagar uppstår små blåsor inom det drabbade hudområdet där huden också är röd. Smärtan i det drabbade hudområdet är brännande och kan ibland bli mycket stark. Huden blir också känslig för beröring. Oftast drabbas bålen men bältrosblåsor kan ibland sätta sig i ansiktet och drabba ögonen.

Vanliga symtom på bältros:

 • Hudutslag som är smärtsamma och brännande.
 • Vätskefyllda blåsor.
 • Allmänt sjukdomstillstånd.
 • Ont i huvudet.
 • Överkänslig för beröring.
 • Pirrande känsla i huden.

Vaccination mot bältros

Därför är det bra att överväga vaccination

  • Bältros tar inte hänsyn till om du i övrigt är frisk. Alla kan drabbas.
  • Sjukdomsförloppet är långdraget och utslagen kan hålla sig kvar i flera veckor.
  • Det finns inget botemedel mot de nervsmärtor som bältros kan ge.
  • Hudutslagen som bältros ger är smärtsamma och beskrivs ge en frätande smärta på huden.
  • Bältros kan leda till långvariga hälsokonsekvenser som nedsatt syn och smärta.
  • Har du ett nedsatt immunförsvar till följd av en annan sjukdom är risken större att drabbas av bältros.
  • Vaccination ger en hög skyddseffekt mot sjukdomen och minskar risken att drabbas samt gör att du får mindre ont om du får sjukdomen.

Alla kan drabbas av bältros

– I takt med att vi blir äldre försämras vårt immunförsvar successivt. Det sker oavsett om du är fysiskt aktiv eller i övrigt känner dig frisk. Efter att du fyllt 50 år är immunförsvaret försvagat till den nivå att kroppen har svårare att hålla tillbaka viruset från vattkoppor som vilat i kroppen stora delar av livet. När viruset re-aktiveras uppstår bältros. Risken att få bältros ökar med åldern och vanligast är det bland personer över 50 år. Det finns större risk att utveckla bältros för dig som har nedsatt immunförsvar, men de flesta som drabbas är fullt friska, förklarar Rolf.

Vaccination mot bältros

Vaccinet mot bältros minskar risken för att du ska få bältros och för att du inte ska ha ont länge om du får sjukdomen.

 • 2 doser behövs för ett fullt skydd.
 • Doserna tas med 2-6 månaders mellanrum.
 • Fungerar även för dig med nedsatt immunförsvar.
 • 90% skyddseffekt i alla åldersgrupper.
 • Vaccinet är avsett att skapa ett starkt och långvarigt skydd under många år.
Grönt draperi

Vaccination hos Doktor24

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot bältros

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen