VAB-intyg

Om ditt barn är sjuk i mer än en vecka så behöver du skicka in ett sjukintyg till Försäkringskassan som gäller från den åttonde dagen för att ha rätt till fortsatt ersättning. VAB-intyg och läkarbesök för barn är gratis. Vi tar emot barn mellan 1-20 år och barnet behöver vara med under läkarbesöket.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med VAB-intyg, dygnet runt.

Hur får jag vab-intyg?

Du kan söka för vab-intyg på Doktor24 eller i appen. Tänk på att läkaren inte kan skriva intyg bakåt i tiden eller för längre än 14 dagar. Barnet måste även vara med under besöket för att läkaren ska kunna göra en bedömning.

Så gör du:

 1. Beskriv besväret
  Ange vab-intyg i sökfältet och svara på några frågor om barnets ålder och symptom samt hur länge du bedömer att du behöver stanna hemma med barnet.
 2. Logga in med BankID 
  Besöket är kostnadsfritt då barnet är under 20 år.
 3. Träffa läkare
  Du kan få hjälp när som helst på dygnet. Väntetiden är oftast 10 minuter eller mindre. För att få sjukintyg behöver barnet vara med under besöket och samtalet måste ske via video.

Läs vanliga frågor och svar om sjukintyg

Vad är vab?

Vab, vård av barn, är när du måste stanna hemma från ditt arbete för att ta hand om ett sjukt barn.

 • Du kan vabba från att barnet är 8 månader till 12 år.
 • Du kan få ersättning från Försäkringskassan för vab i max 120 dagar per år.

Hur får jag ersättning för vab?

Försäkringskassan betalar en så kallad “tillfällig föräldrapenning” när du vabbar. Ersättningen motsvarar cirka 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en tak för hur mycket pengar du kan få.

Så snart barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet ska du ansöka om ersättning från Försäkringskassan för de dagar du varit hemma.

Läs mer om vab-intyg hos Försäkringskassan.

När behövs VAB-intyg från läkare?

Du behöver skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska från sjukdag 8. Även helgdagar räknas in i sjukdomsperioden, även om du inte får ersättning för dessa. Intyget ska skickas till Försäkringskassan för att du ska få ersättning för vab.

Kan arbetsgivaren kräva vab-intyg?

Nej, arbetsgivaren kan inte kräva sjukintyg för barnet när du vabbat. Däremot kräver Försäkringskassan ett läkarintyg från den åttonde sjukdagen.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.