Sluta röka

Det finns idag mängder av forskning som visar att rökning är skadligt för hälsan. Nikotinet i cigaretterna är dessutom beroendeframkallande. Att sluta röka är en fantastisk investering i dig själv, men det är inte alltid så lätt.

Om du har bestämt dig för att sluta röka kan vi hjälpa dig med motivation eller om du vill diskutera hälsoaspekterna av ditt beslut. Vi kan även hjälpa dig med läkemedel som en del i din plan för att sluta röka.

Hos Doktor24 får du snabb hjälp, dygnet runt.

Orsak

Anledningen till att nikotinet skapar ett starkt beroende beror på hjärnans belöningssystem. Nikotinet ger en omedelbar kick genom att stimulera vissa receptorer. Hjärnan vänjer sig vid belöningen och frånvaro av nikotin kan ge tydliga abstinensbesvär såsom oro, stress och irritation. Det är viktigt att veta att abstinensbesvären försvinner med tiden om man slutar röka.

 

Goda skäl att sluta röka

Rökning har visat sig öka risken för väldigt många allvarliga sjukdomar. Den enskilde rökaren ökar sin risk att dö i förtid i en folksjukdom med cirka 50%. Cancer, stroke, hjärtinfarkt är några av de kända sjukdomar där rökning ger en tydlig riskökning, men rökning ökar även risken för reumatisk sjukdom, potensproblem, benskörhet, med mera.

Att sluta röka ger ofta omedelbara hälsoeffekter som bättre kondition, en friskare hy och ett starkare immunförsvar. Dessa omedelbara positiva hälsoeffekter är något som kan upplevas som motiverande. Dessutom sparar du pengar!

 

Vad kan jag göra själv

Många klarar själva att sluta röka. Du ökar dina chanser om du gör en ordentlig plan och förbereder dig noga. Försök att besvara frågor för dig själv om varför du bestämt dig att sluta röka. Är det för att bli friskare och orka mer? För att bli en bättre förebild för barn? För att spara pengar? Genom att fundera igenom och besvara de här frågorna ökar du dina chanser att sluta – för det är du som bestämmer!

När du väl slutat är det viktigt att komma ihåg att uthållighet är nyckeln. Abstinensbesvären går över, bara du inte röker mer. Genom att ta enstaka cigaretter kommer du inte bli kvitt abstinensen eller beroendet. Många upplever att de första dagarna är värst, därefter klingar besvären av och efter bara några veckor kan de vara helt borta. Se till att försöka motionera och äta regelbundet under tiden. Sluta-röka-linjen finns alltid också som stöd.

 

När bör jag söka vård

Genom att kontakta oss på Doktor24 kan du få hjälp med motivation att sluta röka. Kanske behöver du diskutera hälsoeffekterna av rökstoppet? Vi kan dessutom hjälpa dig med läkemedel som en del i din plan för att sluta röka.

 

Behandling

Idag finns en rad olika läkemedel som hjälper till vid rökstopp eller rökavvänjning. Olika nikotinläkemedel finns för den som vill trappa ner eller sluta tvärt, i form av plåster, tuggummin, tabletter, spray etc. Ofta får man god effekt om man börjar läkemedelsbehandlingen några veckor innan man bestämt sig för ett totalt rökstopp. Det finns även receptbelagda läkemedel för rökstopp – fråga oss på Doktor24!

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.