Klamydia

 

Klamydia drabbar både män och kvinnor och är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Smittan sprids lätt eftersom många kan bära på klamydia utan att ha tydliga symtom. Därför är det viktigt att man testar sig om man haft oskyddad sex eller bara är orolig för smittan.

 

Symptom på klamydia

Det är många gånger svårt att veta att man är drabbad av klamydia eftersom  majoriteten inte har några symtom. Om du får symptom kan dom komma efter lång tid, ibland flera år efter att du blev smittad. Därför behöver inte en nyupptäckt klamydia ha att göra med att du har ny partner.

Om du är kvinna:

 • Du har ökad mängd flytningar.
 • Det svider eller gör ont när du kissar.
 • Du har mellanblödningar eller småblödningar, så kallade spottings.
 • Du kan uppleva smärtor i nedre delen av magen och få feber.

Om du är man: 

Symptomen för män är ungefär desamma som för kvinnor,

 • Det svider när du kissar.
 • Du kan ha flytningar från urinröret.
 • Du kan också få ont i pungen.

Vad är klamydia?

Klamydia är en könssjukdom som orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis.

 

Hur smittar klamydia?

Bakterien Chlamydia trachomatis smittar genom oskyddat samlag, både vaginalt och analt.

 

Var kan jag få klamydia?

Man brukar prata om genital klamydia vilket betyder att sjukdomen sitter i underlivet. Du kan även smittas i halsen eller i ögat om ni har oralsex eller om du får sekret från penis eller vagina i ögat eller munnen via sexleksaker eller fingrar.

Klamydia i analen

Om du har analsex kan du få klamydia i analen. Du kan då få flytningar därifrån.

Klamydia i ögat

Klamydia kan smitta till ögat genom sekret från underlivet på fingrar och händer. Om du har klamydia i ögat kan du märka det genom att ögat är rött, det skaver och känns som att du har grus i ögat, ungefär som en ögoninflammation. Ditt ögonlock kan svullna och du kan uppleva ljuskänslighet. Det börjar ofta i ena ögat och sprider sig till det andra efter dagar till veckor.

Klamydia i halsen

Om du får klamydia i halsen får du liknande symptom som en halsfluss, dvs du blir röd i halsen, det gör ont när du sväljer och dina lymfkörtlar på halsen är svullna. Du kan även få feber.

 

Risker med klamydia

Det stora risken med klamydia är att det kan bli svårare att få barn om smittan inte upptäcks och behandlas. Bakterieinfektionen leder till ärr och sammanväxningar i reproduktionsorganen (äggledarna om du är kvinna och bitestiklarna om du är man) som leder till ökad infertilitet.

 

Testa sig för klamydia

När ska du testa dig för klamydia? 

 • Om du upplever några symtom som beskrivits ovan
 • Om du har haft oskyddat sex
 • Om du är orolig för att du ska ha klamydia
 • Om du har fått hem ett brev där det står att någon som du har haft en sexuell kontakt med har klamydia.
 • Om du ska göra en abort.

Vid en graviditet kommer du alltid att testas för klamydia på mödravårdscentralen.

 

Testa sig för klamydia

Det tar några dygn till en vecka från att du har blivit smittad till att sjukdomen kan upptäckas genom ett klamydiatest. Vänta därför minst en vecka innan du testar dig från tillfället då du tror att du kan ha blivit smittad.

Att testa sig för klamydia är helt gratis.

Var testar man sig för klamydia?

Du kan testa dig på en hud- och könsmottagning, på vårdcentralen, på barnmorskemottagning, på ungdomsmottagning eller på en RFSU-klinik.

Du kan också beställa ett klamydiatest gratis via internet. Du får då hem ett test som du tar själv och skickar iväg i ett medföljande kuvert. Om det visar att du har klamydia behöver du uppsöka en mottagning för att få behandling.

 

Så går provtagning till

 • Om du är kvinna går provtagningen till så att en bomullspinne antingen stryks på insidan av vagina tillsammans med urinprov, eller att en bomullspinne stryks på livmodertappen.
 • Om du är man lämnar du in ett urinprov. Det är viktigt att den första portionen urin kommer med.
 • Om du misstänker att du har fått klamydia i ögat eller halsen tar man ett prov därifrån på samma sätt som i underlivet med en bomullspinne.

 

Behandling 

Klamydia kan gå bort av sig självt inom 1-2 år men eftersom sjukdomen är väldigt smittsam, även om du själv inte har några symptom, och risken finns att du får komplikationer så är behandling alltid nödvändig.

 • Behandlingen är enkel och gratis och består av antibiotika i 9 dagar. Första dagen tas två tabletter, därefter en per dag.
 • Om du har en fast partner behöver hen också behandlas samtidigt, oavsett om hen testats positivt eller negativt. Det beror på att sjukdomen är så pass smittsam.
 • Under behandlingstiden är det säkrast att inte ha sex, det vill säga 9 dagar. När du har klamydia får du inte riskera att smitta någon. Om du ändå har sex, måste du berätta för den personen att du har klamydia och ni måste använda skydd (kondom/femidom).

 

Smittspårning

Klamydia är en anmälningspliktig sjukdom. Det betyder att om du har klamydia behöver alla du har haft en sexuell kontakt med de senaste 12 månaderna få kännedom om att dom eventuellt också kan vara smittade. Detta för att de ska kunna testa sig och få behandling.

Du kan själv ta kontakt med de personer du har haft sex med eller välja att vara helt anonym och be din läkare skicka ut ett brev så att ingen får veta vem du är.

 

Källor

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.