Hoppa till innehållet

Nageltrång

Nageltrång kallas det tillstånd som uppstår när en tånagel vuxit in i huden bredvid nageln. Vanliga symtom är smärta, rodnad, svullnad och ibland var som kommer från kanten av tånageln.

En typisk orsak till nageltrång är att nageln klippts för långt ner på sidorna och därför kan växa in i huden på sidan, oftast är det stortånageln som skär in.

Ofta räcker det att behandla med förebyggande åtgärder så att infektioner inte uppstår och att besvären inte förvärras. I vissa fall blir det nödvändigt att skära bort en bit av nageln med ett mindre kirurgiskt ingrepp.

Ett nageltrång uppstår ofta då nageln klipps i en båge och blir för kort ner på sidorna. Nageln ska hellre klippas nästan rakt utan att man klipper ner kanterna.

Ibland kan för trånga skor påverka så att nageln skär in i huden och ge en smärtsam och svullen skada, ofta med en infektion. Om du idrottar finns också risken att du får små skador på foten som kan öka risken för ett nageltrång.

Det finns också en ärftlighet i benägenheten att få nageltrång. Om du blir svullen om benen och fötterna ökar det också risken.

Doktor24 kan hjälpa dig med recept på antibakteriell lokalbehandling om ovannämnda råd inte hjälper. Ibland kan man behöva operera tån vilket får göras på en fysisk vårdenhet.

Sök vård

Granskad av: Henric Merkel, Specialistläkare, Doktor24.

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen