Hoppa till innehållet

VAB-intyg

Om ditt barn är sjuk i mer än en vecka så behöver du vanligtvis skicka in ett sjukintyg till Försäkringskassan som gäller från den åttonde dagen för att ha rätt till fortsatt ersättning.

Nya riktlinjer

Med anledning av det nya coronaviruset har kravet på VAB-intyg har tagits bort. Det betyder att ni inte längre behöver skicka in ett intyg när ert barn har varit sjukt eller smittat i mer än sju dagar. Detta gäller oavsett orsaken till ditt barns sjukdom eller smitta.

 • Om du redan ansökt om ersättning men inte ännu fått något beslut behöver du inte skicka in ett intyg.
 • Om du har varit hemma med ditt sjuka barn men ännu inte ansökt, behöver du inte heller skicka in ett intyg.
 • VAB- intyg behövs inte om barnet varit sjukt eller smittat i mer än sju dagar. Detta gäller oavsett orsaken till ditt barns sjukdom eller smitta.
 • Man behöver inte heller skicka in något läkarintyg när ordinarie vårdare, till exempel en dagbarnvårdare, är sjuk i mer än sju dagar.
 • Man kan inte få ersättning för vab om man man har sitt barn hemma i syfte att hen inte ska bli smittad av andra.
 • Ersättning kan inte heller fås om förskolan eller skolan är stängd och barnet inte är sjukt eller sprider smitta. Det pågår ett arbete inom regeringen för att se hur en sådan ersättning skulle kunna se ut.

VAB-intyg och läkarbesök för barn är gratis. Vi tar emot barn mellan 1-20 år och barnet behöver vara med under läkarbesöket.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med VAB-intyg, dygnet runt.

Du kan söka för VAB-intyg på Doktor24 eller i appen. Tänk på att läkaren inte kan skriva intyg bakåt i tiden eller för längre än 14 dagar. Barnet måste även vara med under besöket för att läkaren ska kunna göra en bedömning.

Så gör du:

 1. Beskriv besväret
  Ange VAB-intyg i sökfältet och svara på några frågor om barnets ålder och symptom samt hur länge du bedömer att du behöver stanna hemma med barnet.
 2. Logga in med BankID 
  Besöket är kostnadsfritt då barnet är under 20 år.
 3. Träffa läkare
  Du kan få hjälp när som helst på dygnet. Väntetiden är oftast 10 minuter eller mindre. För att få sjukintyg behöver barnet vara med under besöket och samtalet måste ske via video.

Läs vanliga frågor och svar om sjukintyg

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen