Hoppa till innehållet

Prediabetes

Prediabetes innebär att du har högt blodsocker. Tillståndet är både allvarligt och lurigt. Allvarligt därför att det kan leda till diabetes typ 2 och andra sjukdomar. Lurigt därför att det varken känns eller syns. Det gör att omkring en miljon svenskar går runt med prediabetes – utan att veta om det.

På våra fysiska mottagningar kan du göra Diabeteskollen för att upptäcka din risk för att utveckla diabetes.

Det är prediabetes

Prediabetes är resultatet av att vårt blodsocker långsamt stigit under flera år. Blodsockervärdena är höga – men inte höga nog att klassas som diabetes.

Socker är kroppens bränsle
Kroppen behöver energi för att fungera. Det får den från blodsocker, glukos, som förs ut till kroppens olika celler via blodet. För att cellerna ska kunna ta upp blodsockret behövs ett hormon som heter insulin. Insulinet ser till att hålla blodsockret på en bra nivå.

Men ibland gör vi det svårt för insulinet att jobba. Vi kan till exempel röra oss för lite eller väga för mycket. Då klarar insulinet inte av att “låsa upp” cellerna så att de kan dra nytta av sockret.

Granskad av: Joacim Stalfors, Chefläkare, Doktor24

Redaktör: Sofia Wallsten

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen