Hoppa till innehållet

Blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation, även kallad appendicit, är en inflammation i blindtarmen som ofta kräver operation. Blindtarmen är en liten, fingerliknande utbuktning av tjocktarmen som ligger i nedre delen av magen, på höger sida.

Doktor24’s läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med en första bedömning och rådgivning om du har ont i magen och besvären inte är akuta.

Symtom på blindtarmsinflammation

Symtomen på blindtarmsinflammation kan variera, men de vanligaste symtomen är:

  • Det gör ont i nedre delen av magen på höger sida eller kring naveln.
  • Smärtan går inte över utan blir värre och värre.
  • Det gör ont när du rör dig, hostar, nyser eller gör andra hastiga rörelser där magens muskler aktiveras.
  • Du kan ha uppblåst mage och ha svårt att bajsa eller släppa ut gas.
  • Vissa mår illa och kräks.
  • Feber kan förekomma efter att du varit dålig i ett par dagar.

​​Kan blindtarmsinflammation komma och gå?

Det är ovanligt att blindtarmsinflammation kommer och går över en längre tid. Om du upplever återkommande symtom som liknar blindtarmsinflammation är det viktigt att rådfråga en läkare för att få rätt diagnos och behandling.

Varför får man blindtarmsinflammation?

Orsaken till blindtarmsinflammation är inte helt klar, men det antas att det kan bero på en blockering av blindtarmsöppningen, vilket leder till en ansamling av bakterier och inflammation. Blockeringen kan orsakas av en förstorad lymfkörtel eller förhårdnad av avföring.

Var sitter blindtarmen?

Blindtarmen, eller appendix, är en fingerformad utväxt som sitter på den första delen av tjocktarmen och är placerad i den nedre högra delen av buken.

Hur känns blindtarmsinflammation?

Symtomen på blindtarmsinflammation kan variera, men vanliga symtom är smärta eller obehag i nedre högra delen av magen, uppblåsthet, illamående, kräkningar och feber. Smärtan kan börja diffust i magen innan den flyttar sig till den nedre högra delen och blir mer intensiv.

Kan man få blindtarmsinflammation flera gånger?

I det fall du har haft en blindtarmsinflammation som behandlats med antibiotika, eller läkt ut av sig själv och blindtarmen därför inte har opererats bort kan du drabbas igen. Om du får blindtarmsinflammation två gånger brukar blindtarmen opereras bort den andra gången.

Om du tror att du kan ha drabbats av blindtarmsinflammation ska du uppsöka fysisk vård akut då sjukdomen kräver fysisk undersökning och ofta leder till operation.

Doktor24’s läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med en första bedömning och rådgivning om du har ont i magen och besvären inte är akuta. Vid behov kan vi sätta in behandling. Om våra läkare bedömer att du kan ha drabbats av blindtarmsinflammation eller annat akut tillstånd, hänvisar vi dig vidare till akutvård.

Sök vård

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning & rådgivning

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen