Hoppa till innehållet

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av ett mycket smittsamt virus. Viruset sprids mest under vintermånaderna, mellan november och april. Symtomen är framförallt häftiga kräkningar och diarréer.

När du har smittats tar det ett till två dygn innan sjukdomen bryter ut och sjukdomen varar normalt mellan ett och tre dygn. Noggrann handhygien med tvål och vatten kan minska risken för att bli smittad.

Så länge man ersätter sina vätskeförluster är det inte farligt med vinterkräksjuka.

Virusfamiljen som orsakar vinterkräksjukan heter calicivirus, och mer specifikt är det gruppen norovirus som oftast cirkulerar i samhället under vintertid. Viruset är oerhört smittsamt och överlevnadskraftigt, vilket gör att smittan överförs lätt från person till person eller via kontakt med ytor eller mat där det finns viruspartiklar.

En del av befolkningen tycks ha en immunitet vinterkräksjukan, men de allra flesta är mottagliga och det gäller i alla åldrar. Till skillnad från många andra infektioner så får kroppen inget varaktigt skydd mot viruset och därför kan man insjukna flera gånger, ibland till och med under samma säsong.

Vi på Doktor24 kan ge dig råd om hur du ersätter dina vätskeförluster och hur du ska tänka kring smittspridningsrisk.

Sök vård

Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning & rådgivning

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen