Hoppa till innehållet

Vagel i ögat

En vagel är en vanlig ögoninfektion som ger en hård böld på ögonlocket. Symtomen kan vara rodnad, svullnad och smärta vid ögonlocket.

Hos Doktor24 kan du få bedömning och rådgivning om du har en vagel i ögat.

En vagel är en liten hård böld som bildas på ögonlocket, vilket ofta liknar en finne. En vagel kan uppstå vid inflammation i en talgkörtel. Det är en vanlig ögoninfektion som kan vara obehaglig och ge lite smärta. En vagel i ögat går oftast bort av sig själv.

  • Rödhet och svullnad på eller i ögonlocket
  • Smärta och ömhet kring vageln
  • En gul eller vit svullnad nära ögonfransarna
  • Eventuellt klåda och ökat tårflöde

Oftast behövs ingen behandling när du har en vagel i ögat då de vanligtvis försvinner av sig själv inom några dagar/veckor. Men det finns några saker du kan göra för att lindra symtomen och påskynda läkningsprocessen:

  1. Varma kompresser: Att lägga en varm kompress på det drabbade området några gånger om dagen kan hjälpa till att öppna upp porerna och lätta på svullnad och smärta. Varma kompresser kan du göra genom att blöta en ren trasa i varmt vatten.
  2. Undvik att klämma eller peta på vageln: Att klämma eller peta på en vagel kan förvärra infektionen och leda till att bakterierna sprids.
  3. God hygien: Se till att tvätta händerna noggrant innan du rör vid ögonen och undvik att använda smink eller kontaktlinser tills vageln har läkt.
  4. Smärtlindrande läkemedel: Vid behov kan receptfri ögonsalva användas för att lindra obehag och smärta. Rådgör med en läkare eller farmaceut för rekommendationer.

Om en vagel inte förbättras eller förvärras efter några veckor kan du rådfråga en läkare. En läkare kan ordinera en salva eller ögondroppar för att behandla infektionen. Om en vagel håller sig kvar mycket länge och orsakar stora besvär kan vageln behöva opereras bort.

Doktor24’s läkare och sjuksköterskor hjälper dig med rådgivning, bedömning och behandling vid vagel i ögat. Vi har öppet dygnet runt och du når oss direkt via mobilen eller datorn.

Sök vård

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen