Hoppa till innehållet

Hjärnhinneinflammation

Hjärnhinneinflammation är en allvarlig sjukdom som kräver snabb diagnos och behandling. Om du misstänker att du kan ha drabbats av hjärnhinneinflammation ska du söka vård omgående. Det är mycket viktigt att få snabb behandling för att din återhämtning ska gå så snabbt som möjligt samt för att undvika komplikationer.

Vad är hjärnhinneinflammation?

Hjärnhinneinflammation, även kallad meningit, är en allvarlig infektion som påverkar de skyddande membranen som omger hjärnan och ryggmärgen. Tillståndet kan vara livshotande om det inte behandlas i tid och på rätt sätt.

Hjärnhinneinflammation kan orsakas av virus och bakterier som sprids till de skyddande hinnorna kring hjärnan och ryggmärgen. Exempel på bakterier som kan orsaka meningit är meningokocker, pneumokocker, borrelia medan exempel på virus är enterovirus, herpesvirus så som vattkoppsvirus, virus från påssjuka, mässlingvirus och TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation).

Hos oss kan du vaccinera dig mot fästingöverförd hjärnhinneinflammation (TBE) för att minska risken att drabbas av denna typ av inflammation. Fästingar finns i stora delar av landet och risken att drabbas finns från tidig vår till sen höst.

Du kan även vaccinera dig mot meningokocker, vattkoppor, mässling och pneumokocker på alla våra mottagningar.

Du är varmt välkommen att boka en tid för vaccination eller komma på drop-in på någon av våra 70 mottagningar över hela landet.

Vaccination mot TBE

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen